Λίμνη Ζηρού στο νομό Πρέβεζας

Λίμνη Ζηρού

Στο νομό Πρέβεζας και πολύ κοντά στα φυσικά τοπία που αναφέραμε θα βρείτε την λίμνη Ζηρού (ή Λίμνη Ζηρός) σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η λίμνη είναι μικρή σε διαστάσεις (περίπου 1000Χ600 μέτρα) και με μέγιστο βάθος κοντά στα 70 μέτρα. Είναι σχετικά άγνωστη στον τουριστικό χάρτη της χώρας αν και τα τελευταία χρόνια την επισκέπτεται ολοένα και περισσότερος κόσμος που ανακαλύπτει σιγά σιγά το πανέμορφο αυτό φυσικό τοπίο.

Μαζί με τις πηγές του ποταμού Λούρου και τον ποταμό Αχέροντα αποτελούν τρεις εκπληκτικής ομορφιάς προτάσεις για τους επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν την ενέργεια που προσφέρει το υγρό στοιχείο στον νομό Πρέβεζας.

Φωτογραφίες από τη Λίμνη Ζηρού

Πρόσβαση στη λίμνη

Η κοντινότερη πόλη στη λίμνη Ζηρού είναι η Φιλιππιάδα που ειναι και η πρωτεύουσα του νεοσύστατου δήμου Ζηρού (δημιουργήθηκε το 2011). Στο ύψος λοιπόν της Φιλιππιάδας θα πρέπει να εγκαταλείψετε την εθνική οδό Πατρών Ιωαννίνων (Ιονία οδό) και να περάσετε έξω από τη μικρή πόλη με βόρεια κατεύθυνση εφόσον έρχεστε από νότια, πχ Πάτρα ή Άρτα. Μετά από περίπου 4-5 χλμ. θα δείτε πινακίδα για να στρίψετε αριστερά οπού μετά από 1χλμ θα φτάσετε στη λίμνη.

Αν είστε τώρα ήδη στη Φιλιππιάδα, μπορειτε να ακολουθήσετε τον “πίσω” δρόμο που σας βγάζει απευθείας στο κεφεστιατόρια με την υπέροχη θέα (και την χάλια μουσική όταν είχαμε πάει εμείς, γουστα ειναι αυτά αλλά να ακους λαϊκά πρωινιάτικα αντί για τους ήχους της φύσης, μας έκατσε λίγο βαρύ!)

Acheron, Preveza Regional Unit, Epirus, Epirus and Western Macedonia, Greece

Δείτε φωτογραφίες από τις μοναδικές πηγές του ποταμού Λούρου

Φωτογραφίες από την πανέμορφη Λίμνη Ζηρου

Τι να κάνω στη λίμνη Ζηρού;

Μα να απολαύσετε το φυσικό τοπίο και τα υπέροχα χρώματα όλων των εποχών που καθρεφτίζονται στα πεντακάθαρα νερά της φυσικά :)

Αν δεν έχετε και τόσο ποιητική διάθεση και θέλετε να κάνετε όντως πράγματα, θα προτείναμε ανεπιφύλακτα οτηδήποτε έχει να κάνει με σπορ του νερού, καγιάκ, κανό, SUP paddle και γιατί ΄΄όχι και κολύμβηση. Η θερμοκρασία στη λίμνη επιτρέπει κάτι τέτοιο τους καλοκαιρινούς μήνες που φτάνει μέχρι και τους 22 περίπου βαθμούς κελσίου ενώ για την ακρίβεια η θερμοκρασία κυμαίνεται από 9,6°C εως 21,2°C βαθμούς. Η λίμνη τροφοδοτείται από υπόγεια νερά και έχει βρεθεί πως ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ίδιος με αυτόν των πηγών του ποταμού Λούρου.

Αν δεν θέλετε να βραχείτε, τότε περπατήστε στο μικρό μονοπάτι που ακολουθεί τις όχθες της λίμνης. Δεν το περπατήσαμε όλο αλλά σίγουρα αξίζει να χαθείτε μέσα στο όμορφο δάσος που βρίσκεται περιμετρικά. Αν φτάσετε σε αρκετά παλιά κτήρια στις όχθες της λίμνης στη βόρεια πλευρά, αυτά πρόκειτα για κτίσματα του 1947 με 1949 που έφτιξαν ελβετοί αρχιτέκτονες, με την αρωγή του Ερυθρού Σταυρού, που φιλοξένησαν ορφανά παιδιά από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και τον Ελληνικό εμφύλιο (1945-1949). Ήταν η παιδόπολη Άγιος Αλέξανδρος λίμνης Ζηρού ή αλλιώς Ζηρόπολη.

Τέλος, αν δεν έχετε διάθεση για αθλητικές ή περιπατητικές δραστηριότητες αλλά για καφέ ή φαγητό, μπορείτε απολαύσετε το όμορφο τοπίο από το καφεστιατόριο της λίμνης στα νοτιοανατολικά.

Βίντεο από τη χιονισμένη λίμνη Ζηρού

Στο κανάλι n.p. production βρήκαμε ένα βίντεο που δείχνει την χειμωνιάτικη και πανέμορφη όψη της λίμνης Ζηρού

Εσεις τι παραλίες προτιμάτε; 

Ελεύθερες και ωραίες που μπορείς να πας και να απλώσεις τη πετσετούλα σου όπου θέλεις ή με ομπρέλες και μπαρ με εστιατόρια και δυνατή μουσική για να συνεχίσετε το βραδυνό ξεφάντωμα; Μήπως ένα μοντέλο υβριδικό που συνδυάζει και τα δύο, αν το επιτρέπει το μέγεθος της παραλίες;

Δείτε τις επιλογές και ψηφίστε το αγαπημένο σας μοντέλο παραλίας.

Οργανωμλενες παραλίες ή όχι;


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *