Πανοραμική άποψη της Νάπολης με τον επιβλητικό Βεζούβιο

Στη Νάπολη του Μαραντόνα, του Βεζούβιου και της Πομπηίας.

Ο ιταλικός νότος φημίζεται για την τρέλα και την ακαταστασία του. Δεν υπάρχει ίσως πιο αντιπροσωπευτική περιοχή για να το νιώσετε αυτό από την τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Ιταλίας, την ξακουστή και πολυτραγουδισμένη Νάπολη.

Δείτε λοιπόν φωτογραφίες από τη Νάπολη καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για το τι να κάνετε και τι να αποφύγετε!

Περπατώντας στα στενά δρομάκια της Νάπολης
Περπατώντας στα στενά δρομάκια της Νάπολης

Ίσως γι’ αυτό να φταίει ο Βεζούβιος (πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη μας εκει) και οι “αναταράξεις” του ιστορικά, ίσως ο καλός καιρός, ο ήλιος και η ζέστη, ίσως απλά τα έντονο ταμπεραμέντο των Ναπολιτάνων. Το σίγουρο είναι πως το μπάχαλο που επικρατεί στη Νάπολη να εκπλήξει ακόμα και τους κατοίκους των μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων που είναι συνηθισμένοι σε παρόμοιες καταστάσεις και συμπεριφορές.

Αλλά για να μην αρχίσω τη περιγραφή με γκρίνια και κάποια από τα κακώς κείμενα του ιταλικού νότου θα αρχίσω με τα πως και τα τι και αν θέλετε μπορειτε να πάτε απευθείας στις αρνητικές μου εντυπώσεις κλικάροντας εδώ.

Θα τον βρείτε σχεδόν παντού στη Νάπολη. Ο Μαραντόνα ζει ακόμα στην Νότια Ιταλία
Θα τον βρείτε σχεδόν παντού στη Νάπολη. Ο Μαραντόνα ζει ακόμα στην Νότια Ιταλία

Τι να κάνω στη Νάπολη;

Πήγαμε οικογενειακά για 4 μέρες. Και νομίζω πως φτάνουν για να πάρετε μια γερή δόση του ιταλικού νότου και της τρέλας του. Τι κάναμε λοιπόν σε αυτές τις 4 μέρες; Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τα πιο γραφικά και τουριστικά κομμάτια της πόλης. Θα τα βρείτε στους χάρτες αλλά και στο google maps με το χαρακτηριστικό καφέ/μπεζ χρώμα.

Συνήθως αυτές οι περιοχές είναι car-free αλλά μεγάλη προσοχή στις βέσπες για ακόμα μια φορά. Αν έχετε παιδιά ακόμα περισσότερο.

Σε αυτές λοιπόν τις συνοικίες θα βρείτε άπειρο κόσμο, εστιατόρια, μαγαζάκια όλων των ειδών και φυσικά στενά δρομάκια με πολυκατοικίες από τις οποίες κρέμονται αντικριστές μπουγάδες! Οι πιο διάσημες συνοικίες για περπάτημα στα στενά δρομάκια της Νάπολης ειναι το ιστορικό κέντρο και η ισπανική συνοικία.

Βόλτες στο ιστορικό κέντρο και στο Duomo της Νάπολης

Αξίζει να επισκεφτείτε τον μεγάλο καθεδρικό ναό, το Duomo di Napoli της Νάπολης (δωρεάν είσοδος), που βρίσκεται σε αυτό που αποκαλούν ιστορικό κέντρο (Centro Storico), να πάτε στην μεγάλη αλλά Μιλάνο γκαλερία της (Galleria Umberto I > χάρτης ), κοντά στη Piazza del Plebiscito και μιας και θα βρεθείτε εκεί να περπατήσετε στον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της Νάπολης την Via Toledo, κάτι σαν την Αθηναϊκή Ερμού αλλά πολύ πιο μεγάλη σε πλάτος και μήκος με άπειρο κόσμο ακόμα και τις Κυριακές που τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά.

To Ντουόμο (Duomo ), ο καθεδρικός ναός της Νάπολης
To Ντουόμο (Duomo ), ο καθεδρικός ναός της Νάπολης. Αξίζει να το επισκεφτείτε

Στην Ισπανική συνοικία και το κάστρο με την υπέροχη θέα

Αυτή η περιοχή ονομάζεται η Ισπανική συνοικία (Spanish Quarter > χάρτης και είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή της Νάπολης. Πέρα από αυτά που αναφέραμε, μη παραλείψετε την επίσκεψη σας στο κάστρο Castel Sant’Elmo > χάρτης στη συνοικία Βομέρο.

Μπορείτε να ανεβείτε με τα πόδια αλλά καλύτερα να πάρετε είτε το μετρό είτε από τη Via Toledo το τελεφερίκ που θα σας πάει στο Vomero και από κει με 10 λεπτά περπάτημα θα φτάσετε στην είσοδο του κάστρου. Με δωρεάν είσοδο μιας και το επισκεφτήκαμε την πρώτη Κυριακή του μήνα, καλό να το έχετε υπόψιν σας.

Naples view panoramic Vesuvius volcano
Θέα της Νάπολης με τον Βεζούβιο να κρέμεται κυριολεκτικά από πάνω της!

Μη χάσετε χρόνο με φωτογραφίες σε χαμηλότερα σημεία αλλά ανεβείτε απευθείας στη κορυφή του κάστρου από την οποία θα έχετε πιάτο όλη τη Νάπολη, και το κέντρο της στα βόρεια και την παραλιακή Νάπολη που ίσως μέχρι τότε να μην είχατε δει καθόλου, και φυσικά τον επιβλητικό Βεζούβιο (1.280μ) που κυριαρχεί στο μεσογειακό τοπίο με τον καταγάλανο ουρανό και τη θάλασσα!

Από το κάστρο κατεβείτε με τα πόδια στα κάθετα στενά της ισπανικής συνοικίας για να απολαύσετε την αυθεντική Νάπολη με τα στενά της και τα δεκάδες εστιατόρια και πιτσαρίες. Και φυσικά για να πάρετε άλλη μία γερή δόση από Μαραντόνα στο τεράστιο γκράφιτι και το αφιερωμένο σε αυτόν οικοδομικό τετράγωνο με εικονίσματα, αφιερώματα και άλλα τρελά για εμάς τους μη Ναπολιτάνους! >χάρτης

Στην παραλιακή Νάπολη, η άλλη πλευρά της πολύβουης πόλης

Για να χαλαρώσετε από τη πολυκοσμία και τους τουρίστες θα σας προτείναμε μια βόλτα με τα πόδια στην παραλιακή Νάπολη, μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ και να πάτε είτε παράλληλα με το μεγάλο πάρκο μέχρι τη μαρίνα και την γραφική περιοχή Posillipo, είτε από την άλλη πλευρά μέχρι το παραλιακό αυτή τη φορά κάστρο Castel dell’Ovo (χάρτης)

Τμήμα της παραλιακής και αρκετά διαφορετικής Νάπολης
Τμήμα της παραλιακής και αρκετά διαφορετικής Νάπολης

Εκεί κοντά και απέναντι από το Castle Nuovo θα βρείτε το Gran Caffè Cimmino San Carlo (χάρτης), να το επισκεφτείτε για τέλεια κρουασάν, σάντουιτς, καφέ φυσικά αλλά και νόστιμα πιάτα. Επιστροφή είτε στη piazza del Plebiscito είτε στη Piazza Municipio που έχει και σταθμό μετρό.

Στην υπόγεια Νάπολη, Napoli Sotteranea

Τελειώνοντας με τις δραστηριότητες μέσα στη πόλη της Νάπολης, θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα είναι η επίσκεψη στην υπόγεια Νάπολη! Ναι υπάρχει και τέτοια και μάλιστα με τεράστιο δίκτυο από δρόμους, σήραγγες, στέρνες και σπήλαια. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές προτάσεις ή εταιρείες που διοργανώνουν την κατάβαση σας 40 περίπου μέτρα κάτω από την Νάπολη! Ακριβής τοποθεσία εισόδο στον χάρτη πιο κάτω

Τι δεν μας άρεσε στη Νάπολη τελικά;

Ας γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος όμως. Το πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση στη Νάπολη στα πρώτα κιόλας μέτρα βγαίνοντας από το λεωφορείο που μας πήγε στο κέντρο της πόλης από αεροδρόμιο είναι η βρώμα που επικρατεί στους δρόμους και τους δημόσιους χώρους.

Περπατήσαμε περίπου 10 λεπτά από τον σταθμό του τρένου μέχρι το διαμέρισμα που είχαμε νοικιάσει και ειλικρινά την Αθήνα δεν την έχω δει ποτέ πιο βρώμικη από εκεί. Αυτό ισχύει για όλους τους δρόμους αλλά θα το συνηθίσετε μετά από 2-3 μέρες περίπου.

Γκράφιτι και αφίσες παντού. Περπατώντας στη Νάπολη
Γκράφιτι και αφίσες παντού. Περπατώντας στη Νάπολη

Δρόμοι, πεζοδρόμια και βαλίτσες

Κάτι άλλο που μας έκανε εντύπωση είναι η κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων. Και εδώ η Νάπολη νομίζω πως κερδίζει άνετα την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη σε βαθμό επικινδυνότητας και δυσκολίας στο περπάτημα ή την μεταφορά αποσκευών. Άπειρες λακκούβες, στενά πεζοδρόμια που τις περισσότερες φορές είναι κατειλημμένα από βέσπες, αυτοκίνητα ή μικροπωλητές. Αν πρέπει να περπατήσετε αρκετά και ειδικά με τετράτροχη βαλίτσα, καλύτερα να πάρετε ταξί (δεν αναφέρω λεωφορείο, θα καταλάβετε πιο κάτω).

Η κόκκινη πιπεριά είναι το γούρι της Νάπολης και γιαυτό θα την βρείτε ίσως όσο συχνά όσο και τον Μαραντόνα!
Η κόκκινη πιπεριά είναι το γούρι της Νάπολης και γιαυτό θα την βρείτε ίσως όσο συχνά όσο και τον Μαραντόνα!

Για τα πεζοδρόμια και τους δρόμους χρησιμοποιούν μαύρες πλάκες, ίσως από ηφαιστειακό υλικό που περισσεύει στη περιοχή λόγω του Βεζούβιου, με μεγάλα κενά ανάμεσα κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το περπάτημα με μεγάλες βαλίτσες.

Είναι τρελοί οι οδηγοί;

Το πρώτο βέβαια που θα καταλάβετε στη Νάπολη και που πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι το πόσο επικίνδυνα οδηγούν και τα αυτοκίνητα αλλά κυρίως τα μηχανάκια.

Τα φανάρια πολλές φορές αγνοούνται επιδεικτικά από τους οδηγούς ενώ οι πεζοί δεν έχουν καμία προτεραιότητα σε διαβάσεις και διάσχιση δρόμων (καλά αυτό δεν έχει διαφορά από την Ελλάδα). Ειδικά αν έρχεστε από Ευρωπαϊκή χώρα καλό θα ήταν να προσέχετε πάρα πολύ.

Το ακόμα πιο τρελό είναι πως τα μηχανάκια και οι βέσπες έχουν ελευθέρας ακόμα και σε άκρως τουριστικές περιοχές με στενούς δρόμους και πλήθος κόσμου που δυσκολεύει ακόμα και το περπάτημα.

Κι όμως, οι Ναπολιτάνοι έχουν εξοικειωθεί τόσο με αυτό το μπάχαλο που θα σας κορνάρουν για να περάσουν με μεγάλη ταχύτητα κάνοντας απίστευτους ελιγμούς ανάμεσα σε ανυποψίαστους τουρίστες με καρότσια και παιδάκια στα χέρια! Προφανώς οι ορθοπεδικοί ιατροί στο νοσοκομείο της Νάπολης θα εκτελούν υπερωρίες εξαιτίας της κατάστασης αυτής.

Κομμάτι της Νάπολης με το ιστορικό κέντρο και τον σιδηροδρομικό σταθμό
Κομμάτι της Νάπολης με το ιστορικό κέντρο και τον σιδηροδρομικό σταθμό. Θέα από το Castel Sant’Elmo

Μετακινήσεις στη Νάπολη

Μετρό και πάλι μετρό. Και αυτό γιατί τρεις φορές που προσπαθήσαμε να πάρουμε λεωφορείο το μετανιώσαμε πικρά.

  • Την πρώτη φορά άργησε χαρακτηριστικά και όταν έφτασε ήταν τόσο γεμάτο που ακόμα και κάποιοι ντόπιοι μείνανε έξω,
  • τη δεύτερη φορά περιμέναμε μισή ώρα και δεν ήρθε ποτέ με αποτέλεσμα να πάρουμε ταξί που για μία διαδρομή 2 χλμ μας πήρε 15 ευρώ χωρίς ταξίμετρο (δεν το περπατήσαμε γιατί ήταν βράδυ, είχαμε την 7χρονη κόρη μας και ήμασταν όλοι κουρασμένοι γιατί περπατάγαμε όλη μέρα!), ενώ την
  • 3η φορά, πάλι βράδυ, που είπαμε να μη πάρουμε ταξί, περιμέναμε 45 λεπτά για να έρθει με αποτέλεσμα να στριμωχτούμε αρκετά μαζί με αρκετούς επιβάτες που αναγκάστηκαν να πάρουν λεωφορείο μιας και το μετρό σταμάτησε απροειδοποίητα την λειτουργία του από τις 10 παρά το βράδυ λόγω κάποιας βλάβης…

Θα ξαναπήγαινα στη Νάπολη;

Παρ’ όλη πάντως τη γκρίνια θα ξαναπηγαίναμε στη Νάπολη. Μα γιατί; Μήπως είμαι τρελός; Στη Νάπολη λοιπόν, μπορεί να επικρατεί το μπάχαλο και να παιδεύεσαι σε ότι σχεδόν και αν θέλεις να κάνεις, αλλά η πόλη έχει τον χαρακτήρα της. Δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό και ότι βλέπεις είναι αυθεντικό τις περισσότερες φορές.

Προσωπικά με έκανε να φανταστώ πως κάπως έτσι θα ήταν και τη δεκαετία του 80 όταν μεσουρανούσε στη πόλη και το γήπεδο της ο ποδοσφαιρικός και όχι μόνο θρύλος του Ντιέγκο Μαραντόνα. Και μιας που αναφέρω τον Μαραντόνα, σίγουρα από την πρώτη μέρα σας στη Νάπολη θα καταλάβετε πόσο σημαντικός ήταν και είναι ακόμα για τους κατοίκους της πόλης.

Περπατώντας στη Νάπολη θα βρείτε πολλές όμορφες γωνιές
Περπατώντας στη Νάπολη θα βρείτε πολλές όμορφες γωνιές

Ο Μαραντόνα ζει!

Ο Μαραντόνα βρίσκεται παντού μέσα στη πόλη, σε γκράφιτι στους τοίχους, κρεμασμένος από μπαλκόνια μαζί με τη μπουγάδα κάθε νοικοκυριού, σε αφίσες στους τοίχους, σε μπρελόκ και κονκάρδες, σε κάλτσες στα διάφορα τουριστικά μαγαζιά. Σε πλαστικές κούκλες που διακοσμούν εισόδους πιτσαριών και σε φανέλες κάθε είδους.

Και φυσικά σε φωτογραφίες και κάδρα αν όσο ζούσε είχε τύχει να περάσει να αγοράσει ή να φάει σε κάποιο μαγαζί ή εστιατόριο! Γενικά θα τον βρείτε παντού. Ο Ντιέγκο έχει κυριολεκτικά αγιοποιηθεί από τους Ναπολιτάνους και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Νάπολης.

Διαμονή στη Νάπολη

Βρείτε τη περιοχή που θέλετε στον χάρτη ή ανοίξτε αυτό το λινκ στο booking.com που θα σας πάει απευθείας κοντά στην ιστορική Νάπολη και τα ιδιαίτερα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης.

 

Φωτογραφίες από τη Νάπολη του Ιταλικού νότου

Χάρτης Νάπολης, Βεζούβιου και Πομπηίας

Βεζούβιος, φωτογραφίες και άρθρο

Sentiero del Grande Cono, Ercolano, Napoli, Campania, 80040, Italy

Πομπηία, φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες

Pompei, Napoli, Campania, 80045, Italy

Για ωραία θαλασσινά

Vico Portosalvo, Torre del Greco, Napoli, Campania, 80056, Italy

Για τέλεια θέα στη Νάπολη και τον Βεζούβιο.
Largo San Martino, Vomero, Municipalità 2, Naples, Napoli, Campania, 80135, Italy

Υπόγεια Νάπολη, δείτε το άρθρο

Antica Trattoria da Carmine, 330, Via dei Tribunali, San Lorenzo, Municipalità 4, Naples, Napoli, Campania, 80138, Italy

Piazza Giuseppe Garibaldi, Rione Vasto, Municipalità 4, Naples, Napoli, Campania, 80142, Italy

Naples, Napoli, Campania, Italy

Via Luculliana, Pizzofalcone, Municipalità 1, Naples, Napoli, Campania, 80132, Italy

The Duomo House by House In Naples, 133, Via Duomo, San Lorenzo, Municipalità 4, Naples, Napoli, Campania, 80138, Italy


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *