Βεζούβιος το ηφαίστειο της Νάπολης

Φωτογραφίες από τον Βεζούβιο

Αν επισκεφτείτε την Νάπολη στη νότια Ιταλία μη παραλείψετε να ανεβείτε και στο ιστορικό και μεγαλειώδες ηφαίστειο που δεσπόζει πάνω από την τρίτη μεγαλύτερη Ιταλική πόλη, τον θρυλικό Βεζούβιο, “διάσημος” για την καταστροφή της Πομπηίας, περισσότερα όμως για αυτό πιο κάτω

Η περιπέτεια αρχίζει πριν την ανάβαση στον κρατήρα

Βέβαια καλό θα ήταν να κλείσετε τα εισιτήρια σας μέρες πριν κάτι που πλέον γίνεται μονο διαδικτυακά. Εμείς δεν το γνωρίζαμε με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθεσιμότητα παρά μονο στα εισιτήρια “τελευταίας στιγμής”. Τον Μάιο του 2024 το σύστημα ήταν τραγικό καθώς βγαίναν μονο ελάχιστα εισιτήρια 10 λεπτά κάθε ακριβώς και έπρεπε να εισαι με το κινητό στο χέρι ανανεώνοντας κάθε λίγο και λιγάκι. Τραγικό. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον να το αλλάξουν γιατί γέλαγε κόσμος, μέχρι και Ναπολιτάνοι…

Βεζούβιος το ηφαίστειο της Νάπολης
Βεζούβιος το ηφαίστειο της Νάπολης

Καλό να ξέρετε πως αν βρείτε και κλείσετε εισιτήριο από πριν, αυτό πάνε με την ώρα. Δεν κλείνετε δηλαδή πχ για την επόμενη Τρίτη αλλά για το την επόμενη Τρίτη στις 11 το πρωί. Υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο καθυστέρησης, δείτε το στο σύστημα έκδοσης, αλλά καλό θα ήταν να είστε στην ώρα σας για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Το εισιτήριο για τους ενήλικες κόστιζε 11 ευρώ και για τα παιδιά άνω των 120 πόντων νομίζω €9.

Πάρκινγκ και ταξί για να ανεβείτε στον Βεζούβιο

Αφού κατοχυρώσετε το εισιτήριο σας, δεν ξεμπερδέψατε. Θα πρέπει να κάνετε κράτηση online και για την θέση στάθμευσης. Γενικά η διαδικασία ειναι αρκετά πιο απλή οπότε μην αγχώνεστε. Όταν φτάσετε βέβαια στο πάρκινγκ των αυτοκινήτων θα διαπιστώσετε πως ειναι αρκετά μακριά από την είσοδο για το μονοπάτι προς τον κρατήρα.

Μιλάμε για κάποια χιλιόμετρα που αν αν είστε κουρασμένος, έχετε μικρό/α παιδιά ή δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση καλό θα ήταν να τα αποφύγετε ειδικά τις ζεστές ηλιόλουστες μέρες. Όχι τίποτα άλλο αλλά αφού φτάσετε στην είσοδο μετά θα έχετε το ακόμα πιο ανηφορική διαδρομή μέχρι τον κρατήρα.

Βεζούβιος θέα προς την Πομπηία
Βεζούβιος θέα προς την Πομπηία

Εγώ το έκανα όλο με τα πόδια αλλά η γυναίκα και το παιδί πήραν τα ταξί που έχουν στην αρχή του δρόμου του πάρκινγκ, μονο …με €3 το άτομο. Πριν ίσως και λιγότερο από 10 χρόνια δεν ήταν έτσι. Πήγαινες με το αυτοκίνητο σου μέχρι την είσοδο του μονοπατιού για τον κρατήρα, το άφηνες, αγόραζες το εισιτήριο σου από τα εκδοτήρια και ανέβαινες πάνω. Τώρα τα έχουν κάνει όλα ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μη βρίσκει εισιτήρια, εκτός και αν κλείσεις με πρακτορείο που με κάποιο τρόπο έχουν διαθεσιμότητα, ενώ το πάρκινγκ έχει μεταφερθεί στου διαόλου τη μάνα για να αναγκάζεσαι να πληρώνεις και για ταξί. Μία χαρά…

Εμείς τον Βεζούβιο τον επισκεφτήκαμε με νοικιασμένο αυτοκίνητο. Υπάρχουν πρακτορεία που τα αναλαμβάνουν όλα αλλά κόστιζε 100 ευρώ το άτομο, 300 δηλαδή για την οικογένεια. Με το αυτοκίνητο μας βγήκαν περίπου τα μισά και είχαμε την ελευθερία να πάμε όπως και όποτε θέλαμε στην Πομπηία. Αλλά η αλήθεια ειναι πως με το εισιτήριο του Βεζούβιου ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά.

Η πόλη της Νάπολης με τον επιβλητικό Βεζούβιο
Η πόλη της Νάπολης με τον επιβλητικό Βεζούβιο

και λίγη ιστορία

Η όλη εμπειρία πάντως ειναι άκρως εντυπωσιακή! Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Βεζούβιος ειναι ένα από τα διασημότερα ηφαίστεια γιατί ήταν αυτός που προκάλεσε με την έκρηξη του το 79μΧ την καταστροφή και διατήρηση φυσικά στους αιώνες της αρχαίας πόλης της Πομπηίας και του λιγότερο γνωστού Ηρακλείου (Herculanum), προκαλώντας τον μαρτυρικό θάνατο χιλιάδων κατοίκων των δύο αυτών μεγάλων αρχαίων πόλεων. Από τότε βέβαια έχει “ξανασκάσει” αρκετές φορές με ευτυχώς λιγότερες καταστροφικές συνέπειες.

Το ύψος του αλλάζει ανάλογα με τις γεωλογικές του ορέξεις και σήμερα βρίσκεται στα 1280 μέτρα. Πρόκειται για ενεργό ηφαίστειο που μαζί με το πολύ μεγαλύτερο και ίσως πιο επικίνδυνο ηφαίστειο με το περίεργο όνομα Φλεγραία Πεδία (με 24 κρατήρες, υποθαλάσσιο στο μεγαλύτερο μέρος του, 13 χιλιόμετρα μόλις από τον Βεζούβιο) της περιοχής ταλαιπωρούν αρκετά την ευρύτερη περιοχή της Καμπάνιας και φυσικά του μεγάλου αστικού κέντρου της Νάπολης.

Βεζούβιος το ηφαίστειο της Νάπολης
Βεζούβιος το ηφαίστειο της Νάπολης

Η θέα από τον Βεζούβιο

Ανεβαίνοντας στο μονοπάτι της μαύρης ηφαιστειακής τέφρας προς τον κρατήρα θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε αρχικά τη θέα προς την πόλη της Νάπολης και το διάσημο κοσμικό νησί Κάπρι ενώ αφού μπείτε στην περιοχή περιμετρικά του κρατήρα θα έχετε πιάτο όλο τον κόλπο της Νάπολης με την πεδιάδα που βρίσκεται η αρχαία Πομπηία καθώς και μικρότερες πόλεις όπως το Τόρε ντελ Γκρέκο (Torre del Greco) οπου φάγαμε στην επιστροφή μας από την Πομπηία εξαιρετικά θαλασσινά σε καλές τιμές.

Βεζούβιος το ηφαίστειο της Νάπολης
Βεζούβιος το ηφαίστειο της Νάπολης

Ο κρατήρας του Βεζούβιου είναι πραγματικά εντυπωσιακός, τεράστιος, βαθύς και ενεργός αφού σε ένα σημείο κοντά στο μονοπάτι βγαίναν αρκετοί καπνοί από τα σωθικά του ηφαιστείου. Απολαύστε τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα, τη Νάπολη και δείτε πόσο μικρή πραγματικά απόσταση χωρίζει την πηγή του κακού από την αρχαία πόλη της Πομπηίας και την εξαιρετικά εύφορη πεδιάδα ακριβώς από κάτω. Κρατήστε αυτή την εικόνα και συνεχίστε το ταξίδι σας για να δείτε από κοντά το αποτέλεσμα των πράξεων του Βεζούβιου, που αλλού, στην μοναδική αρχαία πόλη της Πομπηίας.

Διαμονή στον Βεζούβιο

Μη ψάχνετε για δωμάτια στον κρατήρα πάντως … Και αν δεν βρείτε έστω και λόγο πιο μακριά δεν πειράζει μιας και η πόλη της Νάπολης ειναι δίπλα. Περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο δηλαδή.

Δείτε στον χάρτη διαμονής και αποφασίστε αν θα μείνετε στη Νάπολη ή πιο κοντά στο ηφαίστειο καθώς και την Πομπηία. Η παραλιακή ζώνη δεν είναι άσχημη πάντως και το καλοκαίρι μπορείτε να κάνετε και μπάνια.

 

Φωτογραφίες από τον Βεζούβιο

Φροντίστε να ανεβείτε μια μέρα με καθαρό ουρανό και ατμόσφαιρα για να απολαύσετε τη θέα στη κοιλάδα της Πομπηίας και τον κόλπο της Νάπολης. Βέβαια ο κρατήρας μπορεί να έχει ακόμα περισσότερο φωτογραφικό ενδιαφέρον και με συννεφιά.

Χάρτης με τον Βεζούβιο, τη Νάπολη και την Πομπηία

Βεζούβιος, φωτογραφίες και άρθρο

Sentiero del Grande Cono, Ercolano, Napoli, Campania, 80040, Italy

Πομπηία, φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες

Pompei, Napoli, Campania, 80045, Italy

Για ωραία θαλασσινά

Vico Portosalvo, Torre del Greco, Napoli, Campania, 80056, Italy

Για τέλεια θέα στη Νάπολη και τον Βεζούβιο.
Largo San Martino, Vomero, Municipalità 2, Naples, Napoli, Campania, 80135, Italy

Υπόγεια Νάπολη, δείτε το άρθρο

Antica Trattoria da Carmine, 330, Via dei Tribunali, San Lorenzo, Municipalità 4, Naples, Napoli, Campania, 80138, Italy

Piazza Giuseppe Garibaldi, Rione Vasto, Municipalità 4, Naples, Napoli, Campania, 80142, Italy

Naples, Napoli, Campania, Italy

Via Luculliana, Pizzofalcone, Municipalità 1, Naples, Napoli, Campania, 80132, Italy

The Duomo House by House In Naples, 133, Via Duomo, San Lorenzo, Municipalità 4, Naples, Napoli, Campania, 80138, Italy


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *