Πανσέληνος στη Νάξο με θέα τη Πορτάρα και τη Χώρα

Φωτογραφίες από τη Χώρα και τις παραλίες στη Νάξο

Βρεθήκαμε στην Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και είδαμε από κοντά τις χρυσές παραλίες, τα διάσπαρτα αρχαιολογικά μνημεία, τους ενετικούς πύργους, την πανέμορφη Χώρα με το αρχαιολογικό μουσείο και το επιβλητικό της κάστρο ενώ απολαύσαμε την κατακόκκινη δύση του ηλίου αλλά και την ανατολή της πανσελήνου από το διασημότερο μνημείο της Νάξου, την Πορτάρα. Δείτε φωτογραφίες από τη Νάξο και χρήσιμες πληροφορίες για την περιήγηση σας στο πανέμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων

ψαροκάϊκο στη Νάξο
ψαροκάϊκο στη Νάξο

Περιήγηση στη Νάξο

Η περιήγηση στο νησί της Νάξου ξεκινάει από την πανέμορφη χώρα και το κάστρο της. Ακολουθήστε τα στενά σοκάκια από τον παραλιακό δρόμο και ανηφορίστε στον Μπούργο που σημαίνει οχυρωμένος οικισμός. Περάστε κάτω από καμάρες με ξύλινα υποστυλώματα από την εποχή της Ενετοκρατίας και δείτε τμήματα από αρχαίους ναούς ενσωματωμένα στα παλιά σπίτια καθώς και οικόσημα του 15ου αιώνα πάνω από τις ξύλινες πόρτες.

Ηλιοβασίλεμα στο ναό της Πορτάρας στη Νάξο
Ηλιοβασίλεμα στο ναό του Απόλλωνα (Πορτάρα) στη Νάξο

Επισκεφτείτε το αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο αλλά και το ενετικό το οποίο στεγάζεται στο πύργο Della Rocca-Barozzi, στην βορινή είσοδο του κάστρου, που χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα από τους Φράγκους κατακτητές!  από εκεί αλλά και από το αρχαιολογικό μουσείο η θέα προς την χώρα της Νάξου και την Πορτάρα είναι εκπληκτική.

Χώρα Νάξου και η διάσημη Πορτάρα

Κατεβείτε στον παραλιακό δρόμο της χώρας και αν πλησιάζει το ηλιοβασίλεμα ανεβείτε στο νησάκι Παλάτια, στα αριστερά του λιμανιού εκεί οπού δεσπόζει το διασημότερο μνημείο της Νάξου, η Πορτάρα. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη και μαρμάρινη πύλη του ναού του Απόλλωνα που άρχισε να χτίζετε τον 6ο πΧ αιώνα από τον τύραννο της Νάξου Λύγδαμη αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ηλιοβασιλεμα στη Πορτάρα Νάξος
Ηλιοβασιλεμα στη Πορτάρα Νάξος

Πάρα πολλά τμήματα από εκείνη την προσπάθεια χρησιμοποιήθηκαν από τους Eνετούς για το χτίσιμο του κάστρου τους, εξού και τα διάσπαρτα κομμάτια σε όλα τα σημεία του οικισμού Μπούργος. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό και άκρως εντυπωσιακό παράδειγμα με κολώνες Αρχαϊκής περιόδου (6ος αιώνας προ Χριστού), μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου, όπου ένα κατάστημα με αντίκες στηρίζεται σε αυτούς τους αρχαίους στύλους ηλικίας πάνω από 2.500 χρόνων!

κολώνες Αρχαϊκής περιόδου Νάξος κατάστημα με αντίκες
κολώνες Αρχαϊκής περιόδου, Νάξος, κατάστημα με αντίκες

Παραλίες στη Νάξο

Αφήνοντας όμως πίσω τη χώρα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την υπόλοιπη Νάξο ξεκινώντας από τις διάσημες παραλίες της. Μία από τις πιο γνωστές παραλίες είναι ο Άγιος Γεώργιος με πολύ ρηχά νερά και προσέγγιση που γίνεται συνήθως με τα πόδια καθώς βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη χώρα. Η τουριστικότερη όμως περιοχή είναι ο Άγιος Προκόπιος και η Αγία Άννα.

Διαθέτουν υπέροχες χρυσές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και έχουν μήκος αρκετών χιλιομέτρων σε αρκετά από τα οποία θα βρείτε πολλά beach bar, ταβέρνες αλλά και καταλύματα για κάθε γούστο και βαλάντιο. Συνέχεια της Αγίας Άννας είναι η παραλία της Πλάκας ενώ αν συνεχίσετε ακόμα και με τα πόδια θα βρεθείτε στη πανέμορφη παραλία της Παρθένου. Πίσω από τον λόφο που υπάρχει στα αριστερά της είναι η δημοφιλέστερη παραλία για φίλους της ιστιοσανίδας, η Μικρή Βίγλα, που όπως θα διαπιστώσετε μόνο μικρή δεν είναι σε μήκος.

Η παραλία Μικρή Βίγλα στη Νάξο
Η παραλία Μικρή Βίγλα στη Νάξο

Άλλες καλές παραλίες είναι η Ψιλή Άμμος και ο Πάνερμος στα ανατολικά του νησιού, η παραλία του χωριού Απόλλωνας στα βόρεια, οι Καστράκι, Γλυφάδα, Πυργάκι και Αλυκό στα νότια και ο όρμος Αμπράμ στα δυτικά.

Χωριά της Νάξου

Αξίζει πάντως να αφιερώστε κατά την επίσκεψη σας στη Νάξο και κάποιες μέρες για να γνωρίσετε μερικά από τα 32 χωριά της. από τα πιο όμορφα και γραφικά είναι το Φιλότι με την πανέμορφη πλατεία κάτω από την σκιά μεγάλων πλάτανων, το μαρμάρινο χωριό Απείρανθος στο οποίο το μάρμαρο είναι βασικό συστατικό στο χτίσιμο σπιτιών αλλά και δρόμων και φυσικά το γραφικό ψαροχώρι Απόλλωνας στο βορειότερο σημείο του νησιού οπού θα δείτε τον μεγαλύτερο από τους 3 τεράστιους Κούρους του νησιού, τον Κούρο του Απόλλωνα, μισοτελειωμένο μαρμάρινο άγαλμα από τον 6ο πΧ αιώνα, με μήκος 10,5 μέτρα!

Δείτε τον χάρτη με τις αντίστοιχες τοποθεσίες ή βρείτε πάνω από 100 προτάσεις διαμονής στο πανέμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων.

Διαμονή στη Νάξο

 

Στιγμιότυπα από τις Κυκλάδες

Δείτε τις φωτογραφίες από τη Νάξο που τράβηξα το 2010 και το 2016

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Επιστροφή στις φωτογραφίες της Νάξου.

Χάρτης Νάξου

με τα σημεία των φωτογραφιών που υπάρχουν στο άρθρο.

Ο παράδεισος των φίλων της ιστιοσανίδας / Surfer’s paradise

Ταξιδέψτε και άλλο στις πανέμορφες Κυκλάδες


Comments

Μία απάντηση στο “Φωτογραφίες από τη Χώρα και τις παραλίες στη Νάξο”

  1. Peloponnese Travel Avatar
    Peloponnese Travel

    Great blog you have. I just love everything about Greece!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *