Μετσοβο-Ιωάννινα

Μέτσοβο, στην καρδιά της Πίνδου

Το Μέτσοβο διεκδικεί τον χαρακτηρισμό του γραφικότερου ορεινού οικισμού της Ελλάδας και όχι άδικα. Είναι χτισμένο ανάμεσα από πανύψηλα βουνά, με ψηλότερα τον Λάκμο στα 2295 μ και το Μαυροβούνι στα 2159 μ, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον εθνικό δρυμό της Πίνδου (Βάλια Κάλντα) αλλά και δύο χιονοδρομικά κέντρα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ ενώ μπορεί να περηφανεύεται άνετα για την πλούσια πολιτιστική και πνευματική του ιστορία.

Επιπλέον, αποτελεί πατρίδα αρκετών μεγάλων εθνικών ευεργετών όπως ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Νικόλαος Στουρνάρης και ο Μιχαήλ Τοσίτσας, προς τιμή των οποίων το Εθνικό μας Πολυτεχνείο ονομάστηκε Μετσόβιο!

Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης που σημείωσε το Μέτσοβο στον οικονομικό και πνευματικό τομέα ανά τους αιώνες, οφείλεται και στην φαινομενικά απομονωμένη θέση του οικισμού. Και αυτό γιατί είναι το πέρασμα, μέσω της ορεινής διάβασης της Κατάρας, ανάμεσα στην Ήπειρο και την Θεσσαλία. Η σημασία του είχε αναγνωριστεί όχι μόνο από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες αλλά και τους Σουλτάνους επί Τουρκοκρατίας οι οποίοι είχαν θέσει το Μέτσοβο υπό προνομιακό καθεστώς προσπαθώντας έτσι να κερδίσουν την εύνοια των κατοίκων σχετικά με τον έλεγχο της διάβασης ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική Ελλάδα.

metsovo-village-Epirus
To Μέτσοβο στη καρδιά του χειμώνα.

Το Μέτσοβο πέρα των ιστορικών στοιχείων και της πλούσιας πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης που το χαρακτηρίζει, έχει γίνει γνωστό και για αρκετούς ακόμα λόγους. Η ομορφιά όχι μόνο του φυσικού τοπίου αλλά και του ίδιου του οικισμού αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.200 μέτρα ενώ τα περισσότερα σπίτια του είναι πετρόχτιστα αρχοντικά, αρκετά εκ των οποίων έχουν αναπαλαιωθεί με ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή.

Διαθέτει κεντρική πλατεία στην οποία πραγματοποιούνται αρκετές εκδηλώσεις και πανηγύρια, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ευνοεί ο καιρός, ενώ γύρω από αυτή υπάρχουν αρκετές ταβέρνες με πεντανόστιμα κρέατα, παραδοσιακά καφενεία και αρκετά μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης, ντόπια τυροκομικά προϊόντα και άλλα αγαθά. Άλλωστε αρκετοί κάτοικοι του Μετσόβου ασχολούνται ακόμα και επαγγελματικά με τις τέχνες της ξυλογλυπτικής και της υφαντουργίας οι οποίες φαίνεται να «ξανανιώνουν» εξαιτίας της έντονης ζήτησης των προϊόντα τους από τους τουρίστες.

Τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα από το Μέτσοβο

Πριν φύγετε από το Μέτσοβο μην παραλείψετε να αγοράσετε και μερικά «κιλά» από τα περίφημα και φημισμένα τυριά ντόπιας παραγωγής. Το καπνιστό Μετσοβόνε, η Μετσοβέλλα και το Μετσοβίσιο είναι τυριά που θα βρείτε μόνο στο Μέτσοβο μίας και δεν παράγονται σε άλλες τοποθεσίες της Ελλάδας.

Χιονοδρομικά κέντρα Μετσόβου, Πινακοθήκη και μουσείο λαϊκής τέχνης.

• Τα δύο χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, το Καρακόλι (Χιονοδρομικό Κέντρο Καρακόλι, τηλέφωνο:26560 41345) και τις Πολιτσιές (Χιονοδρομικό Κέντρο Προφήτη Ηλία, τηλέφωνο:26560 41095)
• Την πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στην οποία φιλοξενούνται έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών
• Το μουσείο λαϊκής τέχνης στο εντυπωσιακό Αρχοντικό Τοσίτσα.

Διαμονή στο Μέτσοβο

Βρείτε τις καλύτερες τιμές για ξενοδοχεία και ξενώνες στο Μέτσοβο. Δείτε τιμές, διαθεσιμότητα, φωτογραφίες και κριτικές από κάθε τουριστική μονάδα και κάντε την κράτηση σας.

Φωτογραφίες από το Μέτσοβο

Χάρτης Μετσόβου

Χρήσιμα τηλέφωνα Μέτσοβο

  • Δήμος Μετσόβου    26560 41207
  • Αστυνομία Μετσόβου    26560 41233
  • Κέντρο Υγείας Μετσόβου    26560 41111
  • ΚΤΕΛ Μετσόβου    26560 41280
  • Καταφύγιο Μαυροβουνίου    26560 41333
  • Κέντρο Ενημέρωσης Μετσόβου    26560 41980
  • Ορειβατικός Σύλλογος Μετσόβου    26560 41249
  • Μουσείο Τοσίτσα    26560 41084
  • Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ    26560 41210

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *