21.6 C
Athens
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Λίμνη Στεφανιάδα


Η μικρή, φυσική και πανέμορφη λίμνη Στεφανιάδα βρίσκεται κυριολεκτικά χωμένη στην ορεινή περιοχή των Αγράφων και συγκεκριμένα στην Αργιθέα του νομού Καρδίτσας. Η λίμνη Στεφανιάδα έχει ίσως την μικρότερη ηλικία ανάμεσα στις φυσικές λίμνες της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε μόλις το 1964 μετά από κατολίσθηση που έφραξε το πέρασμα χειμάρρου με αποτέλεσμα την δημιουργία της μικρής αλλά πανέμορφης αυτής λίμνης.

Είναι πιο μικρή και από την λίμνη Τσιβλού στην Πελοπόννησο αλλά το φυσικό τοπίο είναι παρόμοιου και απαράμιλλου φυσικού κάλους.

Λίμνη Στεφανιάδα
Λίμνη Στεφανιάδα

Πρόσβαση στη λίμνη Στεφανιάδα

Απέχει 61 χιλιόμετρα από την λίμνη Πλαστήρα (χωριό Πεζούλα) και 72 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας. Την διαδρομή δεν θα την χαρακτηρίζαμε εύκολη καθώς μεγάλο μέρος της πλησιάζοντας προς την λίμνη και την επιβλητική μονή Σπηλιάς του 17ου αιώνα, είναι χωματόδρομος σε κάποια σημεία δύσκολος για συμβατικό αυτοκίνητο ή μηχανή. Όταν όμως φτάσετε στο καφενεδάκι που βρίσκεται ακριβώς από πάνω της και απολαύσετε την θέα τότε σίγουρα θα αποζημιωθείτε για την όποια ταλαιπωρία.


Επιπλέον, η διαδρομή από μόνης της παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν σημείο με εξαιρετική θέα είτε απέναντι από κάποια σχετικά απομονωμένα χωριά της περιοχής (ένα από τα ωραιότερα είναι το κατάφυτο Βλάση), είτε σε πέτρινα γεφύρια (όπως η καμάρα Στεφανιάδας ή γεφύρι Παναγιάς, δείτε φωτογραφίες), είτε από το πέρασμα του ρέματος της Πλατανιάς που κυλάει σε ορισμένα σημεία παράλληλα στο χωματόδρομο και δημιουργεί εξαιρετικές εικόνες. (δείτε φωτογραφία από το συγκεκριμένο σημείο αλλά και την θέση του στον χάρτη που ακολουθεί μετά τις φωτογραφίες.)

Βίντεο από drone πάνω από τη λίμνη και την ευρύτερη περιοχή!

Την επισκεφτήκαμε τον Οκτώβριο του 2010, μία περίοδο που συνιστούμε ανεπιφύλακτα καθώς τα φθινοπωρινά χρώματα προσθέτουν ακόμα περισσότερη στο ήδη προικισμένο φυσικό τοπίο που πλαισιώνει τη λίμνη Στεφανιάδα. Να προσέξετε μόνο την ώρα καθώς θα πάρει περισσότερο απ’ όσο συνήθως τα χιλιόμετρα που αναφέρουμε πιο πάνω και καλό θα ήταν να αποφύγετε το νυχτερινό ταξίδι από τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Φωτογραφίες από τη λίμνη Στεφανιάδα και την διαδρομή ως εκεί


Η λίμνη Στεφανιάδα στο χάρτη


Η διαδρομή από τη λίμνη Πλαστήρα στη λίμνη Στεφανιάδα.

Plastira-Stefaniada
Plastira-Stefaniada

Προηγούμενο ταξίδιΝαός Επικούριου Απόλλωνα
Επόμενο ταξίδιΠαραλίες Λευκάδας
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Ανανεώθηκαν πρόσφατα

Το Μαρμάρι στη Νότια Εύβοια αποτελεί ιδανικό προορισμό για μία σύντομη απόδραση το Σαββατοκύριακο λόγω των επιλογών που προσφέρει αλλά και της μικρής απόστασης που το χωρίζει από την Αθήνα.
Την έχουν αποκαλέσει το στολίδι των Δωδεκανήσων και όχι άδικα. Η Σύμη σε μαγεύει απο την πρώτη κιόλας στιγμή που το πλοίο θα πλησιάσει στο λιμάνι της καθώς τα παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά μέχρι και την κορυφή του λόφου του κάστρου...
Κουφονήσια και χαθείτε στο γαλαζοπράσινο χρώμα τους Αν πηγαίνετε στα Κουφονήσια συμβατικό πλοίο και δεν έχετε αυτοκίνητο μαζί σας μη βιαστείτε να κατέβετε τις σκάλες...
Δείτε φωτογραφίες απο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με την υπέροχη θέα προς την Εύβοια και τον νότιο Ευβοϊκό κόλπο πάνω ακριβώς από το λιμάνι της Ραφήνας.