Napoli Sotterranea ή αλλιώς η υπόγεια Νάπολη!

Υπόγεια Νάπολη - Napoli Sotterranea
Υπόγεια Νάπολη - Napoli Sotterranea

Η υπόγεια Νάπολη δεν ήταν στα πλάνα μας όταν επισκεφτήκαμε την πόλη αφού δε γνωρίζαμε καν πως υπάρχει κάτι τέτοιο. Κι όμως, 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της πολύβουής ιταλικής πόλης, πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες, που ίδρυσαν και την Νέα τους πόλη (Νεάπολη > Νάπολη), άρχισαν να σκάβουν και να δημιουργούν ένα υπόγειο δίκτυο που εξυπηρετεί ακόμα και σήμερα, τουριστικά πλέον, τους πολίτες της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ιταλίας.

Υπόγεια Νάπολη Napoli Sotterranea
Υπόγεια Νάπολη / Napoli Sotterranea

Η περιήγηση στην υπόγεια Νάπολη με το τεράστιο δίκτυο από δρόμους, σήραγγες, στέρνες και σπήλαια είναι κάτι που σας προτείνω ανεπιφύλακτα. Για να την απολαύσετε υπάρχουν τρεις διαφορετικές προτάσεις ή εταιρείες που διοργανώνουν την κατάβαση σας 40 περίπου μέτρα κάτω από την Νάπολη!

Εμείς έτυχε να επισκεφτούμε την Napoli Sotteranea (υπάρχει επίσης αρκετά κοντά η Neapolis Sotteranea και άλλη μια που δε θυμάμαι το όνομα της. Και οι τρεις πάντως έχουν καλές κριτικές και εμείς μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από το 1,5 σχεδόν ώρας τουρ με αγγλόφωνη ξεναγό). Η είσοδος θέλει λίγο ψάξιμο, δείτε λινκ εδώ, ενώ καλό θα ήταν να έχετε κλείσει εισιτήρια online. Αν δεν έχει διαθεσιμότητα στο website τους, μπορείτε να πάτε 10 λεπτά πριν κάθε ακριβώς και να περιμένετε να βγάλετε εισιτήριο επιτόπου.

Υπόγεια Νάπολη Napoli Sotterranea
Υπόγεια Νάπολη Napoli Sotterranea

Το νοτιοιταλικό μπάχαλο επικρατεί και εκεί, ενώ καλό θα ήταν να έχετε μετρητά γιατί διαφορετικά σας βάζουν στην άκρη για να βγάλουν πρώτα εισιτήρια σε όσους έχουν και μετά στους σε αυτούς με κάρτα. Το εισιτήριο είναι τσιμπημένο, 15 ευρώ για ενήλικους και λιγότερο για παιδιά. Στη τιμή περιλαμβάνεται ξεναγός, στα αγγλικά αν δεν μιλάτε ιταλικά, για όλο το γκρουπ με το οποίο θα επισκεφτείτε την υπόγεια Νάπολη.

Η ιστορία της υπόγειας Νάπολης

Για την ιστορία, η υπόγεια Νάπολη φτιάχτηκε από τους αρχαίους Έλληνες που όταν άρχισαν να οικοδομούν την νέα τους πόλη (Νεάπολη > Νάπολη) διαπίστωσαν πως το ηφαιστειογενές πέτρωμα πωρόλιθος (tuff στα αγγλικά) έχει αντικραδασμικές ιδιότητες. Αυτό βέβαια θα βοηθούσε αρκετά στην αντιμετώπιση των συχνών σεισμών που βασάνιζαν την περιοχή εξαιτίας του Βεζούβιου καθώς και του άγνωστου, αλλά αρκετά μεγαλύτερου, ηφαιστείου της περιοχής που ονομάζεται Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei).

Υπόγεια Νάπολη Napoli Sotterranea
Η ξεναγός μας και ο πειραματικός κήπος 40 μέτρα υπογείως. Υπόγεια Νάπολη / Napoli Sotterranea

Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να φτιάξουν το ορυχείο εξόρυξης πωρόλιθου 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Με τα χρόνια, το ορυχείο εξαπλώθηκε με ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων δρόμων και τούνελ ενώ η χρήση του άλλαξε αρκετές φορές.

Για αρκετούς αιώνες η υπόγεια Νάπολη χρησίμευσε σαν υδραγωγείο που πότιζε όλη την πόλη, μετά από εκτροπή ποταμών που έριχναν τα νερά τους εκεί γεμίζοντας τις υπόγειες στοές με φρέσκο νερό, ενώ από τον 19ο αιώνα, μετά από μεγάλη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, μετατράπηκε σε χωματερή!

Γέμισε λοιπόν σκουπίδια τα οποία οι Ναπολιτάνοι αναγκάστηκαν να καλύψουν με τσιμέντο τα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Και αυτό προκειμένου το αρχαιοελληνικό ορυχείο πωρόλιθου να μετατραπεί σε ζωτικής σημασίας σε καταφύγιο από τους ανηλεής βομβαρδισμούς της Νάπολης και από τους συμμάχους αρχικά, αλλά και από τους Γερμανούς εν συνεχεία όταν η Ιταλία άλλαξε πλευρό στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Η κάπως κρυμμένη είσοδος για την υπόγεια Νάπολη/Napoli Sotterranea
Η κάπως κρυμμένη, μέσα στα στενά της πόλης, είσοδος για την υπόγεια Νάπολη/Napoli Sotterranea

Όπως είπαμε και πιο πάνω για να βρείτε την είσοδο της Napoli Sotterranea μέσα στον δαιδαλώδη αστικό ιστό της Νάπολης, καλό να βάλετε στο κινητό σας την εξής διεύθυνση.

Το χαμένο αρχαίο θέατρο Νάπολης

Το τουρ μας τέλειωσε μέσα πόλη με έναν αναπάντεχο τρόπο. Φυσικά και θα πρέπει να ανεβείτε αυτή τη φορά τα 135 περίπου σκαλιά που θα σας φέρουν στην επιφάνεια και τον φρέσκο αέρα, προκειμένου να επισκεφτείτε το αρχαίο θέατρο της Νάπολης. Το οποίο θα αργήσετε να καταλάβετε που είναι καθώς το έχουν ενσωματώσει μέσα στο αστικό τοπίο της πόλης.

Με λίγα λόγια το κάναν μέρος των σπιτιών τους οι Ναπολιτάνοι. Μάλλον δεν το αγάπησαν αρκετά μιας και εκεί είχε τη συνήθεια να απαγγέλει και να πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Νέρωνας που λάτρευε το θέατρο και το να μιλάει Ελληνικά. Μιας και οι Ναπολιτάνοι μίλαγαν ελληνικά, βρήκε την ευκαιρία ο Νέρωνας και την έβγαζε για μέρες στο θέατρο τους. Αναγκάζοντας τους κατοίκους της πόλης να μένουν για ώρες ή και ημέρες στο θέατρο προκειμένου να απολαύσουν τις …τρέλες του.

Αρχαίο θέατρο Ναπολης Ιταλια Naples ancient theater
Η έξοδος από το αρχαίο θέατρο Ναπολης!!! – Naples ancient theater

Πονεμένη ιστορία και μάλλον γι’ αυτό και το θέατρο μετά τον Νέρωνα και την έλευση του Χριστιανισμού δεν την έβγαλε καθαρή και σχεδόν εξαφανίστηκε από τους Ναπολιτάνους που το έκαναν σχεδόν ολόκληρο οικοδομικά υλικά. Φτάνει να δείτε την έξοδο του αρχαίου θεάτρου (φωτογραφία ακριβώς από πάνω) για να το καταλάβετε.

Φωτογραφίες από την υπόγεια Νάπολη

Χάρτης Νάπολης, Βεζούβιου και Πομπηίας

Βεζούβιος, φωτογραφίες και άρθρο

Sentiero del Grande Cono, Ercolano, Napoli, Campania, 80040, Italy

Πομπηία, φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες

Pompei, Napoli, Campania, 80045, Italy

Για ωραία θαλασσινά

Vico Portosalvo, Torre del Greco, Napoli, Campania, 80056, Italy

Για τέλεια θέα στη Νάπολη και τον Βεζούβιο.
Largo San Martino, Vomero, Municipalità 2, Naples, Napoli, Campania, 80135, Italy

Υπόγεια Νάπολη, δείτε το άρθρο

Antica Trattoria da Carmine, 330, Via dei Tribunali, San Lorenzo, Municipalità 4, Naples, Napoli, Campania, 80138, Italy

Piazza Giuseppe Garibaldi, Rione Vasto, Municipalità 4, Naples, Napoli, Campania, 80142, Italy

Naples, Napoli, Campania, Italy

Via Luculliana, Pizzofalcone, Municipalità 1, Naples, Napoli, Campania, 80132, Italy

The Duomo House by House In Naples, 133, Via Duomo, San Lorenzo, Municipalità 4, Naples, Napoli, Campania, 80138, ItalyΣχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *