Παραλίες στην Άνδρο

Andros-paralies
Andros-paralies

Με ονόματα όπως Χαλκολιμνιώνας, Φελλός, Πίσω Γυάλια και “γριάς το πήδημα”, σίγουρα οι παραλίες της Άνδρου ξεχωρίζουν για τα όχι και τόσο συνηθισμένα ονόματα.

Αυτό βέβαια ισχύει για όσους δεν τις έχουν επισκεφτεί αφού όταν το κάνετε σίγουρα θα τις θυμάστε για τους λόγους που πρέπει και που δεν είναι άλλοι από τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά τους, την ποικιλία και τα χρώματα της άμμου καθώς και για το πανέμορφο Κυκλαδίτικο τοπίο που τις περιβάλει.

βρείτε γρήγορα:

Δρομολόγια πλοίων για Άνδρο

Τα περισσότερα δρομολόγια πλοίων για την Άνδρο εκτελούνται από το λιμάνι της Ραφήνας.

Εκτός από τη Ραφήνα δρομολόγια για Άνδρο εκτελούνται και από το λιμάνι του Λαυρίου. Αν σας βολεύουν οι ώρες ή βρίσκεστε πιο κοντά προς τα κει συμφέρει μιας και η διαδρομή είναι συντομότερη, και μάλλον και το εισιτήριο.

 Η παραλία Ανερούσα Άνδρος-Κυκλάδες
Η παραλία Ανερούσα

Ξεκινώντας αυτό το σύντομο οδοιπορικό στις παραλίες της Άνδρου, πρέπει να αναφέρουμε κάποιες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε πριν την επίσκεψη σας στο νησί. Ξεκινάμε από το γεγονός πως η Άνδρος έχει πάρα πολλές παραλίες, περισσότερες απ’ όσες έχετε ακούσει ή και απ’ όσες θα περιμένατε να δείτε. Αυτές βρίσκονται μοιρασμένες σχεδόν ομοιόμορφα στην ακτογραμμή του νησιού αν και οι περισσότερες οργανωμένες είναι στο, θα μπορούσαμε να πούμε, νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, πλευρά δηλαδή που είναι το λιμάνι της Άνδρου, το Γαύριο και το τουριστικότερο ίσως χωριό του, το Μπατσί.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού εκεί όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα του η Χώρα της Άνδρου, βρίσκονται οι πιο απομακρυσμένες και δύσκολες στη πρόσβαση παραλίες όπως το Βόρη, η ξακουστή Άχλα, το Βιτάλι και η Μεγάλη Πέζα. Δυστυχώς ή ευτυχώς για πολλούς, για τις παραλίες αυτές δεν υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος.

Η παραλία Άγιος Πέτρος Ανδρος Κυκλάδες
Η παραλία Άγιος Πέτρος

Επιπλέον, επειδή η Άνδρος βρίσκεται σε γεωγραφικό σημείο που πνέουν αρκετές μέρες του καλοκαιριού δυνατοί βόρειοι άνεμοι, στις παραλίες αυτές είναι δύσκολο αν όχι και αδύνατο κάποιες μέρες να κάνεις μπάνιο εξαιτίας των μεγάλων κυμάτων αλλά και ισχυρού αέρα. Αν όμως διαθέτετε τζιπ και οι άνεμοι είναι κάτω από τα τουλάχιστον 5 μποφόρ, αξίζει να κάνετε το μπάνιο σας στις πιο ερημικές και ήσυχες βόρειες ακτές του νησιού.

Αν θέλετε να δοκιμάστε να πάτε με συμβατικό ΙΧ καλό θα ήταν να ρωτήσετε τους ντόπιους για την κατάσταση του χωματόδρομου μέχρι την παραλία που “έχετε βάλει στο μάτι” καθώς ανάλογα με τον καιρό που είχε τον χειμώνα κάποιοι δρόμοι μπορεί να έχουν χαλάσει και να μην είναι ανοιχτοί για συμβατικό αυτοκίνητο. Τις ημέρες που πήγαμε στην Άνδρο οι ισχυροί βοριάδες δεν μας επέτρεψαν καθόλου το να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε κάποιες από αυτές με εξαίρεση την παραλία “της Γριάς το πήδημα” που προλάβαμε να την επισκεφτούμε όσο ακόμα έπνεαν άνεμοι 4-5 μποφόρ. Είχε κυματάκι αλλά μπορούσες άνετα να κάνεις το μπάνιο σου στα υπέροχα νερά της παραλίας.

Η παραλία "της γριάς το πήδημα", Άνδρος Κυκλάδες
Η παραλία “της γριάς το πήδημα”

Αν και η συγκεκριμένη παραλία είναι από τις πιο γνωστές στην Άνδρο η σήμανση στους δρόμους δεν είναι θα λέγαμε αρκετά διακριτική. Μάλιστα οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτοί είναι σε κάποια φάση και μέσα στο χωριό Κόρθι αρκετά στενοί ενώ μετά λίγο μετά θα συναντήσετε χωματόδρομο. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να φτάσετε στην παραλία αλλά να μην το καταλάβετε καθώς δεν φαίνεται από τον δρόμο, ειδικά αν πάτε νωρίς και δεν έχει άλλα αυτοκίνητα σταθμευμένα από πάνω.

Προσοχή λοιπόν να δείτε το μικρό χωμάτινο και στενό κατηφορικό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο πήδημα της γριάς με τον χαρακτηριστικό κάθετο βράχο και τα εκπληκτικά δροσερά νερά της. Από την βόρεια πλευρά της Άνδρου η επόμενη παραλία που πήγαμε ήταν τα Γυάλια και τα πίσω Γυάλια. Για τα πίσω Γυάλια θα πρέπει να κατεβείτε 120 περίπου σκαλιά γι’ αυτό κυρίως για την ανάβαση πάρτε μαζί σας νερό και αρκετές μεγάλες ανάσες.

Στα Πίσω Γυάλια υπάρχει και beach bar, που ευτυχώς όταν πήγαμε δεν έπαιζε δυνατά μουσική. Με κόντρα λοιπόν τους βόρειους ανέμους και την απουσία οχήματος για χωματόδρομους αφοσιωθήκαμε στης παραλίες του νότιου τμήματος χωρίς να το μετανιώσουμε καθόλου. Αν μείνετε μάλιστα στο Μπατσί θα έχετε την δυνατότητα να κολυμπάτε στην πανέμορφη παραλία του οικισμού χωρίς να χρειαστεί να μετακινήσετε καν το αυτοκίνητο σας.

Επιπλέον, πάνω ακριβώς από την αμμουδιά θα βρείτε ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες αν θελήσετε να κάνετε ένα ευχάριστο διάλειμμα για να γεμίσετε τα στομάχια σας ή να πιείτε ένα καφέ με θέα το μπλε του Αιγαίου. Οι υπόλοιπες παραλίες της νοτιοανατολικής Άνδρου χωρίζονται νοητά βάζοντας στο κέντρο το λιμάνι του νησιού το Γαύριο.

Χρυσή Άμμος, η πιο τουριστική παραλία της Άνδρου
Χρυσή Άμμος, η πιο τουριστική παραλία της Άνδρου

Όπως λοιπόν βλέπετε το Γαύριο φτάνοντας με το πλοίο στο λιμάνι του από την αριστερή πλευρά, προς τα βόρεια δηλαδή, θα βρείτε παραλίες όπως ο πανέμορφος Φελλός και η Κούρταλη, ενώ στα δεξιά πηγαίνοντας προς Μπατσί, θα βρείτε την μεγάλη παραλία του Αγίου Πέτρου, την πιο τουριστική παραλία του νησιού, την Χρυσή Άμμο και το Κύπρι. Από το Μπατσί και ενώ μόλις έχετε φύγει από λιμανάκι του ανηφορίζοντας και παίρνοντας τον δρόμο που θα σας βγάλει στον κεντρικό, μπορείτε να κάνετε δεξιά και να επισκεφτείτε την μικρή παραλία της Ανερούσας (έχει beach bar) με την υπέροχη θάλασσα ή να συνεχίσετε λίγο πιο κάτω στην στενή παραλία της Αγίας Μαρίνας με την γραφική παραθαλάσσια ταβερνούλα.

Συνεχίζοντας μετά το Μπατσί, υπάρχει η παραλία με τον αρχαίο βυθισμένο λιμενοβραχίονα της Παλαιόπολης, ενώ στην μεγάλη διασταύρωση (προς α. τα χωριά Πιτροφός, Μαίνητες και Χώρα Άνδρου β. Όρμο Κορθίου ) που θα συναντήσετε λίγα χλμ μετά μπορείτε να κάνετε δεξιά, υπάρχει και ταμπέλα, για τις παραλίες Χαλκολιμνιώνας και Αποθήκες.

Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος για την παραλία Χαλκολιμνιώνας ενώ για την παραλία Αποθήκες θα κάνετε αριστερά σε χωματόδρομο μερικών χιλιομέτρων προκειμένου να φτάσετε στην πανέμορφη μικρή παραλία.

Στη παραλία Χαλκολιμνιώνα θα δείτε και το πανέμορφο λευκό χαρακτηριστικό ξωκλήσι ενώ καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας μάσκα και αναπνευστήρα προκειμένου να απολαύσετε το βυθό με τα βράχια στην δεξιά πλευρά που θα σας οδηγήσουν σε μία πολύ πιο μικρή και κρυφή αμμουδιά.

Διαμονή στην Άνδρο

Εμείς προτιμήσαμε το παραθαλάσσιο Μπατσί που βρίσκεται αρκετά κοντά σε όλες τις εύκολα προσβάσιμες παραλίες της νότιας πλευράς. Είναι πολύ κοντά και στο λιμάνι του Γαυρίου ενώ την εποχή που πήγαμε (αρχές Ιουλίου) ήταν αρκετά ήσυχα (γιατί είχαμε ακούσει πως στο Μπατσί γίνεται χαμός και μπορεί να έχει θόρυβο τα βράδια και άλλα τέτοια) ενώ το Σαββατοκύριακο που γέμιζε με τουρισμό είχε και αρκετά μέρη στο μικρό λιμανάκι για να πιεις ένα ή περισσότερα ποτά ανάλογα με τα κέφια.

Booking.com

Μείναμε στο Dora II Studios σε ένα πεντακάθαρο και μεγάλο δωμάτιο το οποίο διέθετε όλα τα κουζινικά σκεύη για την περίπτωση που ήθελες να μαγειρέψεις και να τρως κάποιες μέρες στο δωμάτιο προκειμένου να γλυτώσεις κάποια χρήματα από τις ταβέρνες. Ήταν από τις φτηνότερες προτάσεις διαμονής με πολύ καλές κριτικές όπως μπορείτε να δείτε.

Το Dora II Studios βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από την παραλία του Μπατσίου σε ένα από τα πιο ήσυχα μέρη του χωριού. (δεν περνάει κανένα αυτοκίνητο καθώς βρίσκεται σε αδιέξοδο).

Δείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε : ΜπατσίΓαύριοΧώρα Άνδρου.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Παραλίες της Άνδρου, Φωτογραφίες

Παραλίες στην Άνδρο, τοποθεσίες παραλιών

Dora II Studios

Greece

related-postsΣχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *