Μόλυβος Λέσβου (Μήθυμνα)

Μόλυβος-Μήθυμνα-Λέσβος-Μυτιλήνη_κόλπος-πανοραμική
Μόλυβος-Μήθυμνα-Λέσβος-Μυτιλήνη_κόλπος-πανοραμική

Ο Μόλυβος είναι ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς και διατηρητέους οικισμούς όχι μόνο της Λέσβου αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου. Το καλοδιατηρημένο του κάστρο και τα στενά του ανηφορικά σοκάκια με τα αρχοντικά του σπίτια είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που καθηλώνουν τους επισκέπτες του.

Η μοναδική θέα από το Αιγαίο καθώς βρίσκεστε μπροστά στην είσοδο του κάστρου, το γραφικό του λιμανάκι στην άκρη του οικισμού, τα γραφικά μαγαζάκια με τις καλοστολισμένες βιτρίνες καθώς και οι μυρωδιές από τα εδέσματα που προσφέρουν οι ταβέρνες και τα ουζερί του έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα που θα κρατήσετε για πάντα μαζί σας μόλις φύγετε από τον Μόλυβο (ή Μήθυμνα όπως θα διαβάσουμε και παρακάτω).

Μόλυβος φωτογραφίες | Διαμονή στον Μόλυβο | Χάρτης περιοχής

Μόλυβος-Μήθυμνα-Λέσβος-Μυτιλήνη_7
Ο Μόλυβος και το επιβλητικό του Βυζαντινό κάστρο.

Πρόσβαση στο Μόλυβο (Μήθυμνα)

Ο Μόλυβος βρίσκεται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Λέσβου και απέχει από την πρωτεύουσα του νησιού τη Μυτιλήνη 59χλμ από την διαδρομή που διασχίζει στη μέση το νησί της Λέσβου, περνώντας μέσα από την Καλλονή και την Πέτρα. Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε την πιο παραλιακή διαδρομή των 61χλμ διασχίζοντας την ανατολική ακτή της Λέσβου καθώς θα περνάτε μέσα από τα χωριά Θέρμη, Μανταμάδος και Συκαμνιάς.

Ο Μόλυβος κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων αφού στην ίδια θέση με σήμερα βρισκόταν η Αρχαία Μήθυμνα από την οποία δυστυχώς δεν έχουν διατηρηθεί και πολλά πράγματα εκτός βέβαια από το όνομα το οποία χρησιμοποιείται παράλληλα με την ονομασία Μόλυβος αλλά περισσότερο σαν επίσημη ονομασία που θα δείτε περισσότερο σε κρατικές υπηρεσίες και έγγραφα.

Αξιοθέατα στο Μόλυβο (Μήθυμνα)

Το βυζαντινό κάστρο του οικισμού όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες δεσπόζει πάνω στον λόφο που φυσικά είχε χρησιμοποιηθεί και για την οχύρωση της αρχαίας πόλης. Παρ όλη την προνομιούχα θέση δεν μπόρεσε να αντισταθεί στους επίδοξους κατακτητές του όπως οι Καταλανοί, οι Τούρκοι και οι Ενετοί. Η θέα που προσφέρει προς το Αιγαίο είναι πάντως μοναδική και αξίζει να ανεβείτε μέχρι το τέρμα του δρόμου για να την απολαύσετε.

Μόλυβος-Μήθυμνα-Λέσβος-Μυτιλήνη_20
Ο παραδοσιακός οικισμός Μόλυβος στη Λέσβο

Τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά καθώς και τα λιθόστρωτα στενοσόκακα του και καλντερίμια είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ο Μόλυβος ανακηρύχθηκε το 1965 ως διατηρητέος οικισμός με αποτέλεσμα να διατηρήσει σχεδόν ανέπαφο το παραδοσιακό του χρώμα και “άρωμα”. Σε αυτό συμβάλουν και οι βρύσες του, 25 δηλαδή δημόσιες κρήνες που έχτισαν οι Οθωμανοί για την υδροδότηση του οικισμού.

Επιπλέον, αν έχετε χρόνο μη παραλείψετε να περάσετε από την Δημόσια βιβλιοθήκη Αργύρης Εφταλιώτης, το Οθωμανικό τέμενος και τις εκκλησίες του οικισμού με παλαιότερη αυτή των Ταξιαρχών.

Η μεγάλη παραλία Εφταλού στον Μόλυβο
Η μεγάλη παραλία Εφταλού στον Μόλυβο

Κοντά στον Μόλυβο (Μήθυμνα)

Σε απόσταση μόλις 4.5 χιλιομέτρων από τον Μόλυβο βρίσκεται η Εφταλού με την γνωστή βοτσαλωτή μεγάλη παραλία και τα θερμά ιαματικά λουτρά της. Στη μεγάλη παραλία των Αγίων Αναργύρων θα απολαύσετε εκτός από την μοναδική θέα στις ακτές της Μικράς Ασίας και τα μεγάλα μαύρα ή σκουρόχρωμα βότσαλα που δίνουν ένα ιδιαίτερο και άγριο τόνο σε αυτή αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες της βόρειας ακτής.

Το κολύμπι στα βαθιά νερά της θα σας μείνει αξέχαστο όπως επίσης και το φαγητό σε κάποιες από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες με θέα τις ακτές της Τουρκίας. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας παπούτσια ή σαγιονάρες καθώς επίσης καπέλο ή ομπρέλα θαλάσσης καθώς δεν υπάρχει καθόλου σκιά ενώ τα σκούρα βότσαλα τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες καίνε “επικίνδυνα”.

Λιμανάκι στον Μόλυβο-Μήθυμνα-Λέσβος-Μυτιλήνη_25
Ο Μόλυβος όπως φαίνεται από το γραφικό λιμανάκι του.

Σε απόσταση τώρα 5.5 χιλομέτρων από το Μόλυβο προς τα νότια θα βρείτε τον πανέμορφο παραθαλάσσιο οικισμό της Πέτρας με το χαρακτηριστικό υπερυψωμένο τεράστιο βράχο και την μεγάλη της παραλία.

Διαμονή στο Μόλυβο (Μήθυμνα)

Είτε μέσα στο χωριό είτε λίγο πιο έξω, τα χρώματα, οι μυρωδιές και η η γαλήνια ατμόσφαιρα που συνήθως επικρατεί σε αυτή τη γωνιά της Λέσβου θα σας δημιουργήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις κατά τη διαμονή σας. Μπορείτε να δείτε λοιπόν την διαθεσιμότητα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια συγκρίνοντας τις τιμές αλλά και τις κριτικές άλλων επισκεπτών της Λέσβου και του πανέμορφου Μόλυβου.

Booking.com

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από το Μόλυβο (Μήθυμνα)


Χάρτης περιοχής Μολύβου (Μήθυμνας)

Λέσβος / Lesvos island

Λέσβος / Lesvos island

Λέσβος / Lesvos island



Σχόλια

2 απαντήσεις στο “Μόλυβος Λέσβου (Μήθυμνα)”

  1. travelphoto.gr Avatar
    travelphoto.gr

    Ορίστε;

  2. Πηγατε και βαλατε φωτο τον Μολυβο με φοντο τον ουρανό γεματο απο chem trails???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *