Δίλοφο στο κεντρικό Ζαγόρι

dilofo-zagorochoria
dilofo-zagorochoria

Το Δίλοφο, αν και μακριά από τα φώτα της «τουριστικής δημοσιότητας», είναι ένα από τα ομορφότερα και καλύτερα διατηρημένα χωρία στα Ζαγοροχώρια. Αυτό βέβαια τα τελευταία χρόνια δεν ισχύει και τόσο μιας και το Δίλοφο έχει αποκτήσει περίοπτη θέση στις προτιμήσεις των επισκεπτών της μοναδικού κα΄λλους περιοχής του Ζαγορίου. Στο Δίλοφο θα παρκάρετε το αυτοκίνητο σας έξω από το χωριό και θα απολαύσετε περπατώντας τις βόλτες στα λιθόχτιστα καλντερίμια του με θέα τα παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια αλλά και τις πλαγιές των καταφυτων πλαγιών των βουνών της Ηπείρου.

βρείτε γρήγορα:

Πρόσβαση στο Δίλοφο Ιωαννίνων

Βρίσκεται μόλις 32 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων και ανήκει στο κεντρικό Ζαγόρι. Η πρόσβαση στο χωρίο είναι ιδιαίτερα εύκολη αρκεί να είστε προσεκτικοί στις πινακίδες που θα σας οδηγήσουν σε αυτό μίας και δεν είναι πάνω στον οδικό δρόμο. Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με την απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων μέσα από τον οικισμό, έχει βοηθήσει σημαντικά στην διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα και της αυθεντικής Ζαγορίσιας ταυτότητας που το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα από τα περισσότερα και ομολογουμένως πανέμορφα χωρία του Κεντρικού Ζαγαριού.

Δίλοφο-Ζαγόρι-Ζαγοροχώρια-Dilofo-Zagori-Zagorochoria
Στο πανέμορφο Δίλοφο Ζαγορίου

Για να δείτε την διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσετε για το Δίλοφο, κάντε κλικ στο κόκκινο σημάδι πάνω στον χάρτη.

Το Δίλοφο είναι χτισμένο πάνω σε δύο κατάφυτους λόφους, εξού και η ονομασία του, σε υψόμετρο 880 μέτρων. Μέχρι το 1920 το όνομα του ήταν Σωπετσέλι η Σο(μ)ποτσέλι, το οποίο στα Σλάβικα σημαίνει τόπος με πολλά νερά. Έχει μακραίωνη ιστορία καθώς ο οικισμός χρονολογείται από το 540 μΧ ενώ κατά τον 15ο αιώνα αποτελείτο από 5 μαχαλάδες.

Αυτοί σταδιακά συνενώθηκαν και έδωσαν τη σημερινή μορφή και τοποθεσία του χωριού στα τέλη του 18ου αιώνα. Από τότε δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολλά πράγματα στην ιδιαίτερη εικόνα του χωριού.

Ο χαρακτηρισμός μάλιστα του οικισμού ως παραδοσιακού και διατηρητέου έχει ενισχύσει τον αναλλοίωτο χαρακτήρα του μίας και σε αυτό επιτρέπονται μόνο αναστηλώσεις και ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων. Έτσι, ο επισκέπτης στο Δίλοφο έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά την Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική περπατώντας σε πανέμορφα και καλοδιατηρημένα λιθόστρωτα καλντερίμια.

Παλιά πόρτα αρχοντικού στο Δίλοφο
Πόρτα παλιού αρχοντικού στο Δίλοφο

Αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην κορυφή του ενός λόφου, με εντυπωσιακή θέα προς τον ίδιο τον οικισμό αλλά και την πανέμορφη γύρω φύση με τις καταπράσινες πλαγιές (φθινόπωρο, άνοιξη και καλοκαίρι η καλύτερες εποχές για έντονα χρώματα) αλλά και τις επιβλητικές μορφές της Τύμφης και του Μιτσικελίου.

Δίλοφο-πλατεία-χωριού-Ζαγοροχώρια
Στη γραφική πλατεία του Διλόφου.

Που θα φάτε στο Δίλοφο;

Ένα ακόμη μονοπάτι, πολύ κοντά στην είσοδο του χωριού και κάτω δεξιά, θα σας φέρει στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία του χωρίου και τον επιβλητικό πλάτανο, κάτω από τον οποίο, καιρού επιτρέποντος βέβαια, θα έχετε την ευκαιρία να κάτσετε και να πιείτε καφέ ή να φάτε στην ταβέρνα «το Σωποτσέλι» που λειτουργεί από το 1901! Δυστυχώς τον Οκτώβριο του 2021, που επισκεφτήκαμε τελευταία φορά το χωριό, η ταβέρνα είχε κλείσει οριστικά. Ελπίζουμε να ξανανοίξει κρατώντας τον χαρακτήρα της. Η φωτογραφία πιο πάνω που φαίνεται η ταβέρνα με ανοιχτή την κόκκινη πόρτα είναι από παλιότερη επίσκεψη μας, το 2006.

Βέβαια μην χάνετε το κέφι σας, αντιθέτως, στο Δίλοφο φάγαμε σε μία από τις ωραιότερες ταβέρνες ίσως και του νομού Ιωαννίνων, το ‘Λίθο ‘΄ή αλλιώς ‘Στου Τάκη’ (από το όνομα του Τάκη Κουνάβου που είναι ο δημιουργός και το αφεντικό της εξαιρετικής και παραδοσιακής κουζίνας του Λίθου.)

Πάρα πολύ ωραία και αυθεντική ατμόσφαιρα και διακόσμηση και πιάτα να γλύφετε τα δάχτυλα σας. Το ψωμάκι δικό του και οι συνταγές ηπειρώτικες. Μη το χάσετε.

Δείτε στο Δίλοφο

Αν επισκεφτείτε το Δίλοφο αξίζει να δείτε από κοντά την μεγαλοπρεπή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένη το 1850, καθώς και το ψηλότερο αρχοντικό στα Ζαγοροχώρια, στην είσοδο του χωριού, το αρχοντικό Μακρόπουλου με ύψος τα 13.5 μέτρα!

Δίλοφο Ιωαννίνων, Ζαγοροχώρια

Αρκετό ενδιαφέρον έχει και ο λόγος για τον οποίο κτίστηκε αυτό το πανύψηλο σπίτι. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, ο γιος ενός πλούσιου Ζαγορίτη παντρεύτηκε μία κοπέλα από το γειτονικό χωριό Κουκούλι. Όταν εγκαταστάθηκαν στο σπίτι του γαμπρού στο Δίλοφο, η κοπέλα εξέφρασε έντονη νοσταλγία για το χωριό της. Τότε λοιπόν, ο σύζυγος έκτισε το πανύψηλο αρχοντικό για να μπορεί η γυναίκα του να αγναντεύει το χωριό της από τα ψηλότερα πατώματα του!

Επιπλέον, αξίζει να επισκεφτείτε και τον Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου και να θαυμάσετε το πανύψηλο καμπαναριό του. Έχει και ωραία θέα προς το χωριό.

Τέλος, μπορείτε απλά να καθίσετε στη μικρή κεντρική πλατεία του χωριού και απλά να απολαύσετε τον καθαρό αέρα, τις μυρωδιές του βουνού αλλά και των φαγητών που ψήνονται στα σπίτια, χαλαρώνοντας στη σκιά του μεγάλου πλάτανου. Τον Οκτώβριο του 2021 γινόντουσαν σημαντικά έργα συντήρησης στο αρχοντικό πίσω από τον πλάτανο.

Δίλοφο πέτρινα αρχοντικά, Ζαγοροχώρια
Δίλοφο, πηγαίνοντας προς τη μικρή κεντρική του πλατεία

Διαμονή στο Δίλοφο Ιωαννίνων και τα Ζαγοροχώρια

Δείτε ξενοδοχεία και ξενώνες στα Ζαγοροχώρια από το booking.com. Εμείς και τις δύο φορές που διανυκτερεύσαμε στο Δίλοφο (το 2006 και το 2021, με 15 χρόνια διαφορά δηλαδή), μείναμε στο ‘Αρχοντικό Διλόφου‘ . Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως τίποτα δεν είχε αλλάξει μέσα σε 15 χρόνια. Μείναμε το απόλυτα ικανοποιημένοι από τη διαμονή μας εκεί, και το εξαιρετικό πρωινό, όπως και το 2006! Αυτό λέει πολλά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει βέβαια και άλλοι ξενώνες που ελπίζουμε να μας δοθεί η τύχη να δοκιμάσουμε. Εξαιρετικές επίσης κριτικές έχουν τα Vera Inn, Gaia Guesthouse, Αίθριο και το Dilofo Hotel Luxury Suites.

Booking.com

Φωτογραφίες από το Δίλοφο στο κεντρικό Ζαγόρι

Χάρτης Δίλοφο

Δίλοφο Ζαγοροχώρια Ζαγόρι νομός Ιωαννίνων
Δίλοφο, ένα από τα ομορφότερα Ζαγοροχώρια.


Σχόλια

Μία απάντηση στο “Δίλοφο στο κεντρικό Ζαγόρι”

  1. Θωμάς Νεράντζης Avatar
    Θωμάς Νεράντζης

    Πολύ καλή παρουσίαση. Μπράβο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *