Πύλη Τρικάλων – Nαός Πόρτα Παναγιά

Πέτρινο Γεφύρι Πορταικού Πύλη Τρικάλων
Πέτρινο Γεφύρι Πορταικού Πύλη Τρικάλων

Η Πύλη Τρικάλων βρίσκεται σε πανέμορφο φυσικό τοπίο στο οποίο κυριαρχούν επιβλητικά βουνά και ο ποταμός Πορταϊκός. Είναι σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού Τρικάλων, και συγκεκριμένα 18 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.

Το όνομα της κωμόπολης της Πύλης οφείλεται στην γεωγραφική τοποθεσία που είναι χτισμένη. Βρίσκεται λίγο πριν το πέρασμα ανάμεσα στα δύο βουνά Κόζιακας και Ίταμος και ουσιαστικά αποτελεί την είσοδο από τις πεδινές και αγροτικές περιοχές του νομού Τρικάλων προς τις ορεινότερες και νότιες περιοχές της Πίνδου.

Φωτογραφίες από τη Πύλη Τρικάλων | Χάρτης Περιοχής

Πύλη Τρικάλων αναψυκτήριο
Το μικρό αναψυκτήριο στη Πύλη Τρικάλων δίπλα στο γεφύρι του Πορταϊκου

Βρίσκεται πάνω στον δρόμο Τρικάλων-Άρτας ενώ αποτελεί αγαπημένη στάση για τους εκδρομείς πριν φτάσουν στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Ελάτης, του Περτουλίου και του χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται εκεί.

Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Πύλης

Στην Πύλη των 2.500 περίπου κατοίκων υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα τα οποία αξίζει να σταματήσετε και σεις για να δείτε. Το πρώτο είναι το πολυφωτογραφημένο πέτρινο τοξωτό γεφύρι που δεσπόζει πάνω από τον Πορταϊκό ποταμό. Βρίσκεται περίπου ενάμιση χιλιόμετρο έξω από την Πύλη και είναι άριστα εναρμονισμένο με το άγριο φυσικό τοπίο για περίπου 500 χρόνια αφού χτίστηκε το 1514 από τον Άγιο Βησσαρίωνα.

Πύλη Τρικάλων γεφύρι Πορταϊκος
Το πέτρινο γεφύρι στη Πύλη Τρικάλων και το ποτάμι Πορταϊκος

Πρόκειται για ένα κατασκευαστικό επίτευγμα της εποχής αρκεί να αναλογιστείτε πως έχει μήκος 67 μέτρων. Αφού ανεβείτε λοιπόν στην κορυφή του τόξου του για να θαυμάσετε από ψηλά και συγκεκριμένα τα 30 μέτρα, το αγριεμένο πέρασμα του Πορταϊκού, μπορείτε είτε να καθίσετε στο παρακείμενο καφέ, είτε να ψωνίσετε παραδοσιακά τοπικά προϊόντα από τους υπαίθριους μικροπωλητές που είναι παραταγμένοι στην άκρη του δρόμου είτε να περάσετε πάνω από το γεφύρι στην άλλη όχθη του ποταμού και να περπατήσετε με τη φορά του Πορταϊκού για 1 περίπου χιλιόμετρο προς το σημαντικότερο βυζαντινό και θρησκευτικό μνημείο της περιοχής της Πύλης. Τον Βυζαντινό ναό Πόρτα Παναγία.

Πύλη Τρικάλων Πόρτα Παναγιά Βυζαντινός ναός
Ο Βυζαντινός ναός της Πόρτα Παναγιάς.

Πόρτα Παναγιά

Ο ναός της Πόρτας Παναγιάς ή αλλιώς η «Παναγιά των Μεγάλων Πυλών» βρίσκεται απέναντι από την Πύλη, στον συνοικισμό Πόρτα που ήταν και η γενέτειρα του Αγίου Βησσαρίωνα. Χτίστηκε το 1.283 από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Α΄ Άγγελο Κομνηνό Δούκα και παρότι έχει υποστεί αρκετές και μεγάλες ζημιές από τότε έχει διατηρήσει αρκετά στοιχεία όπως τις τοιχογραφίες που είναι σχετικά πρόσφατες, του 18ου αιώνα αλλά και το αρχικό δάπεδο.

Η μοναδικότητα του ναού πέρα από την σημαντική ιστορική και θρησκευτική σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλών, βρίσκεται σε δύο ψηφιδωτά της κύριας πύλης του Ιερού. Πρόκειται για τις ολόσωμες εικόνες της Παναγίας και του Χριστού, τοποθετημένες αντίθετα προς την χριστιανική ορθόδοξη παράδοση, με τον Χριστό αριστερά και την Παναγία δεξιά.

Φωτογραφίες από τη Πύλη Τρικάλων

Πύλη Τρικάλων – Χάρτης

Pyli 42032, Hellas



Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *