Φωτογραφίες από τη Κάσο

Μιτάτα Κάσου τυρί δρύλλα
Μιτάτα Κάσου τυρί δρύλλα

Η Κάσος αν και μικρή σε μέγεθος, διαθέτει αρκετές παραλίες, χωριά και κυρίως ανθρώπους που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά για να πάρετε μία πρώτη γεύση από ένα ολοζώντανο νησί της άγονης γραμμής που πλέον δεν είναι τόσο μακρυά καθώς διαθέτει δικό του αεροδρόμιο.

Αν θέλετε να ταξιδέψετε με καράβι θα χρειαστείτε περίπου 45 ευρώ και από 18 ολόκληρες ώρες μέχρι να φτάσετε στο γραφικότατο λιμάνι Φρυ. (στοιχεία Ιουλίου 2022)

Λιμάνι Κάσου Φρυ και αεροδρόμιο Κάσου
Το γραφικό παραθαλάσσιο Φρυ που είναι και λιμάνι του νησιού και το αεροδρόμιο της Κάσου

Η Κάσος βρίσκεται ανάμεσα στα παράλια της Βορειοδυτικής Κρήτης και την Κάρπαθο.

Φωτογραφίες από τη Κάσο | Χάρτης Κάσου

Αν και ο καιρός τις μέρες που βρέθηκα στην Κάσο δεν βοήθησε καθόλου προκειμένου για να φωτογραφήσω το ιδιαίτερο χρώμα της θάλασσας και τις παραλίες του νησιού (μάλιστα μία ώρα πριν φύγουμε με σκάφος προκειμένου να πάμε στην εκπληκτική παραλία που βρίσκεται στο νησάκι Αρμάθια, ο αέρας χάλασε τα σχέδια μας), η πολύ καλή φίλη Εύη Φούντη, που ζει μόνιμα στην Κάσο, κανόνισε το πρόγραμμα έτσι ώστε να γνωρίσω από κοντά την μοναδική παράδοση που περιβάλλει το ακριτικό νησί και βέβαια του εξαιρετικούς ανθρώπους που διατηρούν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Μπούκα Φρυ Κάσος καίκι
Στη πανέμορφη Μπούκα, το μικρό λιμανάκι για τις ψαρόβαρκες στο Φρυ Κάσου

Παρ’ολα αυτά, επισκέφτηκα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που αξίζει και σεις να προσπαθήσετε να δείτε από κοντά. Μερικά παραδείγματα ειναι τα εξής:

  • κάποιο παραδοσιακό Κασιώτικο σπίτι όπως αυτό που είδα του 1860 (δείτε κάποιες φωτογραφίες στην συλλογή πιο κάτω),
  • να επισκεφτείτε ανθρώπους που φτιάχνουν εξαιρετικό τυρί όπως στις μικρά τυροκομεία Κάσου όπως του Βοναπάρτη οπου είδαμε επι τόπου ένα κομμάτι της άκρως ενδιαφέρουσας διαδικασίας παραγωγής της τοπικής “ποικιλίας” τυριού σιτάκα!
Η εκκλησία του Αϊ Γιώργη στις Χαδιές, στο νησί της Κάσου
Η εκκλησία του Αϊ Γιώργη στις Χαδιές, στο νησί της Κάσου
  • να πάτε στα ξακουστά Μιτάτα (οργανωμένες στάνες βοσκών που λειτουργούν ανάλογα με τις ανάγκες και ως σπίτι) για να δείτε από κοντά πως φτιάχνουν δρύλλα (αγνό καϊμάκι) και βούτυρο
  • και φυσικά να δοκιμάσετε μερικά από τα πεντανόστιμα φαγητά της Κάσου όπως τις μακαρούνες με σιτάκα (τι τυρί που αναφέραμε πιο πάνω), τα μικροσκοπικά ντολμαδάκια με κιμά και τα τοπικά χόρτα με την ονομασία Ροΐκιο.
  • για μπάνιο, εκτός από την μοναδική παραλία στο νησάκι Αρμάθια, αν το επιτρέπει ο καιρός, να πάτε οπωσδήποτε και στην απομακρυσμένη παραλία με το περίεργο όνομα Χέλατρος, στο νότιο τμήμα της Κάσου.

Σιτάκα, το παραδοσιακό τυρί Κάσου

Το παραδοσιακό κασιώτικο τυρί ειναι η σιτάκα που σιγά σιγά γινεται γνωστή σε όλο και μεγαλύτερο κοινό. Αν δοκιμάσετε μακαρούνες με σιτάκα θα καταλάβετε γιατί . Στην εξάπλωση της σιτάκας θα βοηθήσει σίγουρα και η αναγνώριση που φέρνει το βραβείο ποιότητας του Γαστρονόμου για το 2023 στο τυροκομείο που είχαμε τη τύχη να επισκεφτούμε και να δουμε από κοντά την κομμάτι της διαδικασίας παρασκευής σιτάκας την μία και μοναδική φορά που επισκέφτηκα το νησί.

Συγκεκριμένα, το βραβείο του Γαστρονόμου “Ευη Βουτσινά” απονεμήθηκε «Τυροκομείο Κάσος – Ιωάννης Βοναπάρτης» στο οποίο ο Γιάννης Βοναπάρτης και η Μαίρη Διακάκη (φωτογραφία) διατηρούν με όρεξη και μεράκι μία παράδοση που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Το παραδοσιακό Κασιώτικο τυρί σιτάκα λοπόν, φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα, ντόπιες κατσίκες που βόσκουν στις απόκρημνες πλαγιές της Κάσου. Η διαδικασία μέχρι το τελικό προϊόν είναι σχετικά επίμονη. Αφού αφού αφεθεί το γάλα να ξινίσει, μπαίνει σε μεγάλο καζάνι στο οποίο ο παραγωγός το ανακατεύει συνέχεια, για 8-10 ώρες, μέχρι να εξατμιστεί το υγρό και να μείνει ένα κοκκώδες και κρεμώδες τυρί με ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά.

Η αναλογία γάλακτος τελικού προϊόντος ειναι 5 προς ΄1, για δέκα κιλά σιτάκας χρειάζονται λοιπόν 50 κιλά γάλακτος. Η σιτάκα που φτιάχνεται μόνο με ξινισμένο γάλα ειναι η ξινή σιτάκα, που χρησιμοποιήται στις μακαρούνες και αλλού ενώ αν προστεθεί και φρέσκο γάλα τότε θα έχουμε τη γλυκιά σιτάκα που ειναι τρώγεται και μόνη της ή πάνω σε ψωμί ή κουλούρι για πρωινό.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Παραλία Χέλατρος Κάσος
η παραλία Χέλατρος στη Κάσο

Προτάσεις και χάρτης διαμονής στη Κάσο

Booking.com

Φωτογραφίες από το νησί της Κάσου

Επιστροφή στις φωτογραφίες από τη Κάσο

Χρήσιμα τηλέφωνα Κάσος

(Αριθμός αυτόματης κλήσης 22450)

  • Δήμος Κάσου: 41277
  • Αστυνομικός Σταθμός: … 41222
  • Λιμενικός Σταθμός: … 41288
  • Υγειονομικός Σταθμός: … 41333
  • Ολυμπιακή: … 41555
  • Αεροδρόμιο: … 41444
  • Υ.Π.Α.: … 41587
  • ΕΛ.ΤΑ.: … 41255
  • Ο.Τ.Ε.: … 41300
  • Γραφείο Εξυπηρέτησης του πολίτη: … 41865

Χάρτης Κάσου



Σχόλια

6 απαντήσεις στο “Φωτογραφίες από τη Κάσο”

  1. Alexia Besimi Avatar
    Alexia Besimi

    Xaxa😅😅😅😅

  2. γεωργιοσ κουτλάκησ Avatar
    γεωργιοσ κουτλάκησ

    Χαίρουμε να διαβάζω και να βλέπω φωτογραφίες της Κάσου
    Είναι νησί των ονείρων

  3. Γεώργιος κουτκάκης Avatar
    Γεώργιος κουτκάκης

    Ποσο χαίρουμε που βλέπω της φωτογραφίες της Κάσου
    Πως στενοχωριέμαι που δεν μπορώ να πάω .
    Και ποσο θέλω και ζητώ να τρώγω κασιώτικα φαγητά.
    Είναι το νησί που γεννήθηκε ο πατέρας μου είναι το νησί που δεν πρόκειται να βρεις κάτι καλύτερο .
    Τελευταία φορά επήγα στην Κάσος το 2003 από τότε έχω να πάω .
    Γιώργος Μηχ. Κουτλακης

  4. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Avatar
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    MOY ARESE ……

  5. ΠΟΣΟ ΧΕΡΩΜΕ ΟΤΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΚΑΣΟ
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

  6. Evi Foundis Avatar
    Evi Foundis

    Giannh telika an kai o kairos den voh8hse oi fwtografies bghkan teleies!!!Ta topika xorta onomazontai ro-i-kio.Elpizw na perases kala sto nhsaki mas kai se perimenoume pali gia na deis kai osa den prolabes p.x thn apisteuth paralia sta Arma8ia, ka8ws epishs na geuteis kai alla topika piata.keep up the good job.flia apo kaso =)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *