Η λίμνη Πλαστήρα και το τοπίο που την περικλείει είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία της χώρας και ίσως η καλύτερη περίπτωση αρμονικής ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι ένας ειδυλλιακός τόπος που αξίζει να επισκεφτείτε όλες τις εποχές του χρόνου.

Ιστορία της λίμνης Πλαστήρα

Η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα ή λίμνη Ταυρωπού, δημιουργήθηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος του ποταμού Ταυρωπού ενώ η σύλληψη της ιδέας για την δημιουργία της λίμνης στο συγκεκριμένο σημείο έρχεται χρόνια πριν από τον Στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα ο οποίος τριάντα περίπου χρόνια πριν είχε επισκεφτεί την ιδιαίτερη του πατρίδα και είχε προβληματιστεί από τις πλημμύρες που βασάνιζαν επί χρόνια τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Σκέφτηκε λοιπόν πως η δημιουργία του φράγματος εκεί όχι μόνο θα έδινε τέλος στο χρόνιο αυτό πρόβλημα αλλά θα έλυνε και μεγάλο μέρος του ζητήματος άρδευσης των αγροτικών περιοχών της Καρδίτσας αλλά και ολόκληρου Θεσσαλικού κάμπου. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα για την χώρα μας ενώ κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, στην περιοχή που βρίσκεται τώρα η λίμνη, λειτούργησε το πρώτο συμμαχικό αεροδρόμιο με σημαντική συνεισφορά στον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών.

limni-plastira-λίμνη-Πλαστήρα
Η λίμνη Πλαστήρα και οι ορεινοί όγκοι των Αγράφων

Η Λίμνη Πλαστήρα σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα τα δύσκολα τότε χρόνια καθώς με το πέρασμα του καιρού και ιδιαίτερα τις πρόσφατες δεκαετίες έχει μεταμορφωθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους εκδρομικούς παραδείσους για αποδράσεις είτε κοντά στην γαλήνια επιφάνεια της λίμνης είτε στους ορεινούς προορισμούς που βρίσκονται γύρω της. Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι ιδιαίτερα έντονη ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται σε αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον.

Πληροφορίες πρόσβασης και αποστάσεις

Η πρόσβαση στην λίμνη είναι ιδιαίτερα εύκολη από τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Συγκεκριμένα, από την Αθήνα απέχει 326 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε εκεί μέσω Λαμίας και Δομοκού. Λίγα χιλιόμετρα από εκεί, είτε ακολουθείτε τον δρόμο προς Καρδίτσα είτε κάνετε αριστερά και για να φτάσετε απευθείας στο πρώτο χωρίο της λίμνης, την Καστανιά.

Από Θεσσαλονίκη η λίμνη Πλαστήρα απέχει 240 χιλιόμετρα μέσω Λάρισας και Καρδίτσας ενώ μπορείτε να πάρετε και την πιο μεγάλη αλλά ίσως πιο άνετη διαδρομή μέσω Εγνατίας οδού από την οποία θα βγείτε στην έξοδο στα Γρεβενά για Τρίκαλα.

Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα

Διαδρομές στη λίμνη Πλαστήρα

Αφού φτάσετε στην λίμνη Πλαστήρα οι επιλογές σας είναι αρκετές ανάλογα βέβαια με την εποχή και τον καιρό. Ο καλύτερος τρόπος πάντως για να γνωρίσετε την λίμνη είναι να ακολουθήσετε την περιμετρική και πανέμορφη διαδρομή. Αν έχετε φτάσει από την Καρδίτσα, αφετηρία σας θα είναι τα πρώτα χωριά που θα δείτε αφοί αντικρίσετε την λίμνη στα αριστερά σας, η Κερασιά και το Κρυονέρι, στις απέναντι πλαγιές του βουνού καθώς και τους πρώτους παραλίμνιους ξενώνες και τουριστικές εγκαταστάσεις για ιππασία και κανό.

Πρώτη στάση αποτελούν τα Καλύβια Πεζούλας, η δημοφιλέστερη και πιο τουριστικά οργανωμένη ίσως “πλαζ” της λίμνης. Από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το ορεινό και πανέμορφο χωριό Νεράιδα ή το εξίσου όμορφο ορεινό χωριό Φυλακτή και την Πεζούλα. Κατεβείτε στην διασταύρωση των Καλυβίων και συνεχίστε στον περιμετρικό δρόμο που θα σας οδηγήσει στο αναγεννημένο Νεοχώρι με την γραφική του πλατεία και την απλόχερη θέα προς την λίμνη. Συνεχίστε μέχρι το χωριό Μπελεκομίτη με τις φημισμένες για την πέστροφα του ταβέρνες και τελειώστε την διαδρομή σας φτάνοντας μέχρι το φράγμα του Ταυρωπού.

Πρωινό με ομίχλη στη λίμνη Πλαστήρα
Πρωινό με ομίχλη στη λίμνη Πλαστήρα

Την επόμενη μέρα δείτε το άλλο μισό της λίμνης αλλά και κάποια πανέμορφα ακόμα χωριά. Ξεκινήστε από το ίδιο σημείο και περάστε από την ιδιαίτερη πατρίδα του Νικόλαου Πλαστήρα, το χωριό Μορφοβούνι με την επιβλητική θέα στον κάμπο της Καρδίτσας. Συνεχίστε στον Μεσενικόλα και δοκιμάστε ή αγοράσετε το ξακουστό κόκκινο κρασί του τόπου, τον “Μαύρο Μεσενικόλα” που έχει χαρακτηριστεί Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ).

Μετά το χωριό Μεσενικόλα θα βρείτε μπροστά σας την Μονή Κορώνας με το πραγματικά εντυπωσιακό και επιβλητικό κτήριο από τον 16ο αιώνα. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, ο παραλίμνιος οικισμός του Άγιου Αθανάσιου και η δεύτερη “πλαζ” της λίμνης, η πλαζ Λαμπερού, αποτελούν το ιδανικότερο σημείο για ένα μεγάλο διάλειμμα και καφέ ή φαγητό δίπλα στην πανέμορφη λίμνη. Για να ολοκληρώσετε την διαδρομή συνεχίστε νότια και περάστε από Καστανία και Μούχα πριν το φτάσετε στο φράγμα της λίμνης.

Διαμονή στη λίμνη Πλαστήρα

Βρείτε τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στην λίμνη Πλαστήρα. Δύο από τα τουριστικότερα χωριά με αρκετές προτάσεις για τη διαμονή σας είναι το γραφικό Νεοχώρι που απολαμβάνει την θέα στη της λίμνης και τα Καλύβια Πεζούλας με την πλαζ Πεζούλας.

Booking.com

Τα αξιοθέατα της λίμνης Πλαστήρα φυσικά δεν τελειώνουν με την διαδρομή αυτή. Επισκεφτείτε την και ανακαλύψτε όσα έχει να σας προσφέρει τον πανέμορφο τοπίο, τα χωριά και οι άνθρωποι σε αυτόν τον ευλογημένο πραγματικά τόπο της κεντρικής Ελλάδας. Σε επόμενα άρθρα θα δείτε φωτογραφίες και φωτογραφίες από συγκεκριμένα χωρία και αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε στην λίμνη Πλαστήρα.

Φωτογραφίες από τη λίμνη Πλαστήρα

Χάρτης λίμνης Πλαστήρα

Kryoneri, Nevropoli Agrafon Municipal Unit, Lake Plastiras Municipality, Karditsa Regional Unit, Thessaly, Thessaly and Central Greece, 430 67, Greece

Neochori, Nevropoli Agrafon Municipal Unit, Lake Plastiras Municipality, Karditsa Regional Unit, Thessaly, Thessaly and Central Greece, 430 67, Greece

Mesenikolas, Plastiras Municipal Unit, Lake Plastiras Municipality, Karditsa Regional Unit, Thessaly, Thessaly and Central Greece, 430 67, Greece

Kalyvia, Nevropoli Agrafon Municipal Unit, Lake Plastiras Municipality, Karditsa Regional Unit, Thessaly, Thessaly and Central Greece, 430 67, Greece

Koufalia 57100, Hellas

πατήστε στο “οδηγίες” για πληροφορίες πρόσβασης. / Click on Directions button for access info to Plastira lake.



Σχόλια

2 απαντήσεις στο “Λίμνη Πλαστήρα”

  1. travelphoto.gr Avatar
    travelphoto.gr

    ευχαριστούμε πολύ!

  2. Μου άρεσαν πάρα πολύ οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες που έχετε βάλει για την Λίμνη Πλαστήρα!!!!!!!!!!!!!!!ΤΕΛΕΙΑ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *