Λίμνη Ιωαννίνων και το νησάκι της Κυρά-Φροσύνης

Λίμνη Ιωαννίνων, Παμβώτιδα
Λίμνη Ιωαννίνων, Παμβώτιδα

Η λίμνη των Ιωαννίνων με τους ρομαντικούς περιμετρικούς περιπάτους και τις μελαγχολικές πρωινές ομίχλες είναι το καμάρι της πόλης. Πολύτιμο στολίδι αυτής, το μικρό πανέμορφο νησάκι που «φιλοξενεί».
Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου και εμπορικό αλλά και πολιτιστικό κέντρο ολόκληρης της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 450 μέτρων, στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας η οποία τροφοδοτεί την πόλη με μύθους και παραδόσεις αιώνων που ξεπερνούν τα σύνορα όχι μόνο του νομού αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

personal μαθηματα Pilates νότια προάστια
personal μαθηματα PILATES (Basi, mat με props) στα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας,
τηλ: 6975714356
Στο νησάκι της Κυρα Φροσύνης
Στο νησάκι της Κυρα Φροσύνης, στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων

Η ιστορία της Κυρά Φροσύνης

Η πιο γνωστή και συγκλονιστική ιστορία είναι αυτή της κυρά Φροσύνης. Μία ιστορία έρωτα ανάμεσα στο ανεξάρτητο και προκλητικό, για την εποχή εκείνη, πνεύμα της κυρά Φροσύνης και τον παντρεμένου γιου του Αλί Πασά, Μουχτάρ. Ο Αλί Πασάς πιεζόμενος από την οικογένεια και τη σύζυγο του γιου του, συλλαμβάνει την Κυρα Φροσύνη μαζί με άλλες 17 γυναίκες και τις καταδικάζει σε πνιγμό μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα.

Η μοίρα πάντως δεν επιφύλαξε καλύτερη τύχη στον ίδιο αφού μετά από 20 χρόνια και μία διένεξη που είχε με τον Σουλτάνο της Πόλης, αποκεφαλίστηκε στο νησάκι της λίμνης.

Η λίμνη των Ιωαννίνων όπως φαίνεται από το αεροπλάνο.
Η λίμνη των Ιωαννίνων όπως φαίνεται από το αεροπλάνο.

Το νησάκι της Κυρά-Φροσύνης στην λίμνη Παμβώτιδα

Το Nησάκι, γνωστό και ως νησάκι της Κυρά Φροσύνης, αποτελεί τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους των Ιωαννίνων. Τα καραβάκια ξεκινούν από τον Μόλο και το ταξίδι μέσα στη λίμνη είναι διάρκειας μόλις 10 λεπτών. Εκεί λοιπόν είναι χτισμένος ένας γραφικός και όμορφος οικισμός, ένα από τα λίγα νησιά λίμνης που κατοικείται, με παραδοσιακά σπίτια, ταβέρνες που σερβίρουν πιάτα με χέλια, βατραχοπόδαρα και πέστροφες, αρκετά μαγαζιά με εξαίρετα προϊόντα λαϊκής τέχνης και μερικές καφετέριες στην όμορφη πλατεία του οικισμού, με πεντανόστιμα γιαννιώτικα γλυκά που περιμένουν τον τυχερό που θα τα δοκιμάσει.

Η λίμνη των Ιωαννίνων και το νησάκι της Κυρα Φροσύνης
Η λίμνη των Ιωαννίνων και το νησάκι της Κυρα Φροσύνης

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την βόλτα στα λιθόστρωτα μονοπάτια του οικισμού, αυτοκίνητα φυσικά δεν υπάρχουν, και να επισκεφτεί το μουσείο του Αλί Πασά και τον οντά οπού βρήκε τραγικό θάνατο από τους Τούρκους στρατιώτες.

Επιπλέον, στο νησάκι της Κυρά Φροσύνης υπάρχουν 7 μονές οπού φιλοξενείται ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού των Ιωαννίνων το οποίο εκφράζεται από εξαιρετικές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Η επίσκεψη στη μονή του Προφήτη Ηλία στο υψηλότερο σημείο του νησιού, θα σας χαρίσει μοναδική θέα προς την λίμνη, την πόλη και την επιβλητική φύση που την χαϊδεύει.

Στο νησάκι της Κυρα Φροσύνης
Στο νησάκι της Κυρα Φροσύνης στη λίμνη Παμβώτιδα, Ιωάννινα

Με βάση τα Γιάννενα

Τα Ιωάννινα έχουν να προσφέρουν και άλλες συγκινήσεις πέραν της παρουσίας στις όχθες της λίμνης και το νησάκι της. Σε αυτά όμως οφείλουν πολλά για την εικόνα που δίνουν στον επισκέπτη τους ως μία από τις γραφικότερες πόλεις της Ελλάδας, προκαλώντας τον έτσι για την επόμενη του επίσκεψη.

Αν έχετε έστω και 1-2 ώρες διαθέσιμες όσο είστε στα Γιάννενα μη παραλείψετε να επισκεφτείτε το μοναδικό και εντυπωσιακότατο χερσαίο σπήλαιο Περάματος. Βρίσκεται στο Πέραμα, στη δυτική πλευρά της λίμνης, μόλις 5-10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης.

Αν φυσικά έχετε περισσότερο χρόνο μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα πιο κοντινά στα Ιωάννινα Ζαγοροχώρια, το Δίλοφο , τη Βίτσα, τα περίφημα πέτρινα γεφύρια αλλά και το περίφημο φαράγγι του Βίκου!

Σπηλαιο Περάματος Ιωάννινα-Perama cave Ioannina Epirus-hor
Στο εντυπωσιακό Σπήλαιο Περάματος στα Ιωάννινα.

Άλλη μία ωραία ημερήσια εκδρομή που προτείνουμε είναι στην αρχαία Δωδώνη και τον αρχαιολογικό της χώρο με το δεσπόζων αρχαίο θέατρο. Δείτε φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες στο αναλυτικό μας άρθρο για το αρχαίο θέατρο Δωδώνης.

Επιπλέον, μία επίσκεψη στη πανέμορφη ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων επιβάλλεται (αξίζει να αφιερώσετε 2 μέρες το λιγότερο στην ευρύτερη). Πάρτε λοιπόν μια γεύση από τη πρόσφατη μας επίσκεψη στα Τζουμέρκα και τα Ζαγοροχώρια στα οποία μείναμε μία βδομάδα συνολικά τον Οκτώβριο του 2021.

Ξενοδοχεία στα Ιωάννινα

Βρείτε τις καλύτερες τιμές για ξενοδοχεία και ξενώνες στα Ιωάννινα ή αναζητήστε απευθείας τις ημερομηνίες που θέλετε

Booking.com

Φωτογραφίες από την λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι της Κυρα Φροσύνης

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Χάρτης της λίμνης των Ιωαννίνων

Δείτε πληροφορίες πρόσβασης στα Ιωάννινα κάνοντας κλικ στο κόκκινο σύμβολο πάνω στο χάρτη.

Χρήσιμα τηλέφωνα – Ιωάννινα

  • Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: 26510 26218
  • ΚΤΕΛ Ιωαννίνων: 26510 26286/26510 25014
  • Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο: 26510 99111
  • Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο: 26510 80111
  • Δημαρχείο:26510 79921
  • Ράδιο Ταξί: 26510 46777
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία: 26510 23333
  • Τουριστική Αστυνομία: 2651025673


Σχόλια

2 απαντήσεις στο “Λίμνη Ιωαννίνων και το νησάκι της Κυρά-Φροσύνης”

  1. s.takaros Avatar
    s.takaros

    οτι χειροτερο στην ελλαδα για τουριστικο μερος.απο φαγητο μεχρι συμπερειφορα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ !!!!!!! ΜΑς ΤΡΑΒΟΥΣΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΑ

  2. ΗΛΙΑΣ Avatar
    ΗΛΙΑΣ

    ΗΤΑΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ.ΤΗΣ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗ ΕΝ ΣΧΕΣΕΙ ΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ.18/08/13 ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΧΙΟΥΜΟΡ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ.ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟ ΚΑΠΑΒΑΚΙ ΝΙΩΘΑΜΕ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΙ.ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ,ΕΓΚΑΤΕΛΗΜΕΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ,ΑΝΑΡΧΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΑΣΥΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ,ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΡΙΑ,ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΝΑ ΣΕ ΚΥΝΙΓΑΝΕ ΑΠΟ ΠΙΣΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ.ΚΑΘΙΣΑΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΑ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ [[ΠΡΟΠΟΔΕΣ]] ΕΧΕΙ ΠΙΑΝΕΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΖΩΝΤΑΝΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΓΜΑΤΙ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ.ΠΑΡΑΓΚΕΙΛΑΜΕ ΚΑΡΑΒΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΣΤΡΟΦΑ.ΔΕΝ ΒΛΕΠΑΜΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΙΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ,ΚΑΙ ΡΩΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΥΠΑΛΗΛΟ ΤΟΥ,ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΦΕΛΙΖΟΛ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΝΟΥΝ.ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ,Η ΜΕΝ ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΗΤΑΝ ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΝΗ,ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΑΒΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ ΛΑΣΠΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ 4 ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΠΟΛΙΒΡΑΣΜΕΝΕΣ,ΟΤΑΝ ΚΑΛΕΣΑΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΝΕΘΟΥΜΕ,ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΜΕ 5 euro ΜΑΡΙΔΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *