Καλύβια Πεζούλας, Λίμνη Πλαστήρα

kalyvia-pezoulas-plastira
kalyvia-pezoulas-plastira

Δραστηριότητες στη λίμνη Πλαστήρα, τοξοβολία, ιππασία ή μπάνιο;

Τα Καλύβια Πεζούλας αποτελούν ίσως τον τουριστικότερο προορισμό στην πανέμορφη λίμνη Πλαστήρα.
Παρόλα αυτά έχουν διατηρηθεί ακέραια τόσο το φυσικό τοπίο της λίμνης όσο και η ηρεμία που μπορείτε να απολαύσετε στις όχθες της. Βρίσκονται μόλις 30 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και μπορεί να αποτελέσει την βάση σας για τις περιηγήσεις σας στην λίμνη Πλαστήρα αλλά και το καταφύγιο των Αγράφων.

kalyvia-pezoulas-plastira

Ένας Βάτραχος Βραστός στα Καλύβια Πεζούλας

Από τα Καλύβια Πεζούλας μπορείτε να ανηφορίσετε προς τον οικισμό της Πεζούλας αλλά και την πανέμορφη Φυλακτή. Στα πρώτα χιλιόμετρα θα δείτε στα δεξιά σας μία πολύ γραφική μεγάλη καλύβα που αποτελεί τα γραφεία της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης “Βάτραχος Βραστός”. Δεν είχα ξανακούσει ποτέ κάτι ανάλογο και μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ονομασία και κυρίως το πως μπορεί να συνδεθεί με το περιβάλλον. Δεν είχα κάτι άλλο να κάνω από το να χτυπήσω την πόρτα και να μπω μέσα για να ρωτήσω.

Με υποδέχτηκε εγκάρδια ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος ο οποίος μετά από μία σύντομη περιγραφή της δράσης της οργάνωσης του μας εξήγησε και το πως προέρχεται το “Βάτραχος Βραστός”.

vatraxos-vrastos-plastira-limni
“Βάτραχος Βραστός” στα Καλύβια Πεζούλας, λίμνη Πλαστήρα

Με λίγα λόγια ο άνθρωπος και η κλιματική αλλαγή μπορούν να περιγραφούν άνετα από έναν βάτραχο τον οποίο βάζουν σε μία κατσαρόλα με νερό. Το νερό δεν είναι ζεστό αλλά η θερμοκρασία του αυξάνεται βαθμιαία αλλά με πολύ αργό ρυθμό. Ο βάτραχος απολαμβάνει το νερό αισθανόμενος αμυδρά την αύξηση της θερμοκρασίας του. Όταν πια αρχίσει να δυσφορεί και αποφασίσει να βγει από την κατσαρόλα θα έχει χαλαρώσει τόσο πολύ που κάτι τέτοιο θα του είναι απλά αδύνατο με αποτέλεσμα να επέλθει το μοιραίο για αυτόν.

Κάπως έτσι και ο άνθρωπος μένει απαθής στην βαθμιαία αλλά σημαντική υπερθέρμανση του περιβάλλοντος με μοιραία για αυτόν αποτελέσματα αν δεν αφυπνιστεί και δεν αντιδράσει πριν φτάσει στο σημείο οπού η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη όπως συνέβει στο παράδειγμα με τον βάτραχο.

Διαδρομές από τα Καλύβια Πεζούλας

Μετά τον “Βάτραχο Βραστό” μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το χωριό Πεζούλα και εν συνεχεία στην πολύ όμορφη Φυλακτή. Στην καταπράσινη διαδρομή σας θα δείτε στα δεξιά να περνάει ένα ρέμα το οποίο σε κάποια σημεία σχηματίζει πολύ μικρούς καταρράκτες. Επιπλέον, από τα Καλύβια Πεζούλας μπορείτε είτε να ακολουθήσετε την παραλίμνια διαδρομή που περνάει και από το επόμενο μεγάλο και πανέμορφο χωριό, το Νεοχωρι είτε να ανηφορίσετε προς το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων και το οποίο θα συναντήσετε μετά από απόσταση 10 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 1530 περίπου μέτρων.

Καλύβια Πεζούλας, λίμνη Πλαστήρα
Λίγο πριν τα Καλύβια Πεζούλας, λίμνη Πλαστήρα

Στο δρόμο σας θα περάσετε και από την Νεράιδα, ένα μικρό αλλά πολύ γραφικό χωριό ενώ λίγο πάνω από το καταφύγιο σε απόσταση μόλις 100 περίπου μέτρων θα βρεθείτε σε ένα ξέφωτο με πολύ ωραία θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα (ή την εντυπωσιακή πρωινή ομίχλη που σκεπάζει τα πάντα) Όταν επισκεφτήκαμε το καταφύγιο ήταν δυστυχώς κλειστό αλλά και από έξω αλλά και κοιτάζοντας μέσα από τα παράθυρα μας φάνηκε πολύ οργανωμένο και καθαρό με μεγάλους και άνετους χώρους.

Διαμονή στη λίμνη Πλαστήρα

Βρείτε τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στην λίμνη Πλαστήρα.

Δύο από τα τουριστικότερα χωριά με αρκετές προτάσεις για τη διαμονή σας είναι το γραφικό Νεοχώρι που απολαμβάνει την θέα στη της λίμνης και φυσικά τα Καλύβια Πεζούλας με την πλαζ Πεζούλας.

Φωτογραφίες από τα Καλύβια Πεζούλας

Χάρτης διαδρομών στη λίμνη Πλαστήρα από τα Καλύβια Πεζούλας

Πατήστε στο “Οδηγίες” για πληροφορίες πρόσβασης.

Πατήστε στο “Οδηγίες” για πληροφορίες πρόσβασης.

Πατήστε στο “Οδηγίες” για πληροφορίες πρόσβασης



Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *