Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου στα Μετέωρα

Πρόσβαση στα Μετέωρα

Τα Μετέωρα βρίσκονται στο νομό Τρικάλων και η πρόσβαση σε αυτά είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς από τη πρωτεύουσα του νομού ακολουθείτε απλά τις πινακίδες για τη κωμόπολη της Καλαμπάκας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους θεόρατους βράχους των Μετεώρων.

βρείτε γρήγορα:

Η απόσταση από τα Τρίκαλα για τα Μετέωρα είναι περίπου 25 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε σε αυτά ακολουθώντας την μεγάλη ευθεία της διαδρομής προς Καλαμπάκα. Λίγο πριν μπείτε στη Καλαμπάκα, θα ακολουθήσετε τον δεξιό δρόμο Καλαμπάκας – Βλαχάβας ενώ υπάρχει και πινακίδα για τα Μετέωρα. Εναλλακτικά μπορείτε να μπείτε μέσα στη Καλαμπάκα και να πάρετε τον δρόμο που περνάει απ’ το Καστράκι και ανάμεσα από τους επιβλητικούς όγκους καθώς και κάτω από μερικά μοναστήρια.

Εναέρια μεταφορά μοναχών στα Μετέωρα
Εναέρια μεταφορά μοναχών στα Μετέωρα

Μετέωρα

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα από τα διασημότερα και σπουδαιότερα γεωλογικά μνημεία του πλανήτη μας. Επιπλέον, είναι ένας από τους σημαντικότερους και ιερότερους τόπους της Ορθοδοξίας καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως δεύτερο Άγιο Όρος που συνεχίζει εδώ και αιώνες την μοναστική παράδοση σε ένα τόπο που εντυπωσιάζει προκαλώντας σε όσους το δουν από κοντά θαυμασμό και δέος παράλληλα. Φυσικό επακόλουθο ήταν και εισαγωγή του τόπου των Μετεώρων στην λίστα παγκόσμιας κληρονομίας της Ουνέσκο (δείτε περιγραφή από το επίσημο site της Ουνέσκο στα Αγγλικά) η οποία τα συμπεριέλαβε στην λίστα της το 1988.

Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης

Κυρίαρχο ρόλο στην δημιουργία των μονών και της ανθρώπινης παρέμβασης στο μοναδικό και πανέμορφο αυτό τοπίο είχε ο όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης που ίδρυσε την πρώτη και μεγαλύτερη μονή των Μετεώρων, την Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου στα μέσα του 14ου αιώνα. Μάλιστα ο όσιος Αθανάσιος ήταν αυτός που έδωσε στην ευρύτερη περιοχή το σημερινό της όνομα, ονομάζοντας «Μετέωρο» τον πρώτο μεγάλο βράχο που λεγόταν μέχρι τότε Πλατύ Λίθος, στον οποίο ανέβηκε και εγκαταστάθηκε το 1340 για να χτίσει τις βάσεις της πρώτης και μεγαλύτερης μονής του Μεγάλου Μετεώρου.

Ιστορία Μονής Μεγάλου Μετεώρου

Χρειάστηκε να περάσουν αιώνες βέβαια μέχρι η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή όπως συχνά αποκαλείται, το Μεγάλο Μετέωρο, να αποκτήσει την σημερινή της μορφή. Ο Όσιος Αθανάσιος μαζί με άλλους 14 μοναχούς κατάφερε να ανέβει και να εγκατασταθεί στο πανύψηλο βράχο ύψους 420 περίπου μέτρων από το έδαφος και 615 από τη θάλασσα.

Μονή Μεγάλου Μετεώρου - Οστεοφυλάκιο
Μονή Μεγάλου Μετεώρου – Οστεοφυλάκιο

Αν και μοναχός του Αγίου Όρους, αναγκάστηκε εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών της εποχής και τις επιδρομές των Τούρκων να ψάξει ένα πιο ήσυχο τόπο για τον βίο της μοναστικής ζωής που επέλεξε. Ο Πλατύς λίθος ήταν ο κατάλληλος τόπος στον οποίο έχτισε το καταφύγιο του αρχικά και εν συνεχεία το πρώτο ναό της Μονής, το ναό της Θεομήτορος ενώ παράλληλα άρχισε να οργανώνει και την πρώτη συστηματική μοναστική κοινότητα.

Το έργο του άξια συνέχισε ο δεύτερος κτήτορας της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου και διάδοχος του Οσίου Αθανασίου, ο όσιος Ιωάσαφ, γιος του Ελληνοσέρβου βασιλιά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Ο όσιος Ιωασάφ, μεγάλωσε τον αρχικό ναό δημιουργώντας το σημερινό μεγαλόπρεπο καθολικό της Μονής, το ναό της Μεταμόρφωσης. Με το πέρασμα των χρόνων η Μονή Μεγάλου Μετεώρου επεκτάθηκε αρκετά και σε σημείο να έχει μέχρι και διώροφο νοσοκομείο-γηροκομείο το οποίο οικοδομήθηκε το 1572. Έγινε το κέντρο της μοναστικής ζωής, το μεγαλύτερο από τα 24 συνολικά μοναστήρια των Μετεώρων, σήμερα λειτουργούν μόνο τα έξι, και σπουδαίο δείγμα της δύναμης των ανθρώπων και της πίστης που υπάρχει μέσα τους.

Δείτε στη Ιερά μονή Μεγάλου Μετεώρου

Σήμερα η μονή συνεχίζει το μοναστικό της έργο ενώ είναι επισκέψιμη για το κοινό και τους πιστούς που θέλουν να προσκυνήσουν εκεί, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Αξίζει να την επισκεφτείτε και να θαυμάσετε από κοντά το παραδοσιακό μαγειρείο του 1557 με τα μοναδικά οικιστικά σκεύη, την παλαιά τράπεζα, και αυτή του 1557, που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα μοναστικής αρχιτεκτονικής και το σκευοφυλάκιο το οποίο στεγάζεται στον χώρο που λειτουργούσε το παλιό νοσοκομείο-γηροκομείο.

Παλιό μαγειρείο στη Ι. Μονή Μεγάλου Μετεώρου
Παλιό μαγειρείο στη Ι. Μονή Μεγάλου Μετεώρου

Τέλος, στη Μονή Μεγάλου Μετεώρου φυλάσσονται σπουδαίες εικόνες, ιερά κειμήλια και σπάνια χειρόγραφα για τα οποία θα χρειαστείτε αρκετές ώρες προκειμένου να τα δείτε και να τα θαυμάσετε από κοντά!

Διαμονή στα Μετέωρα (Καλαμπάκα-Καστράκι)

Τα Μετέωρα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Τόσο η γεωλογική αξία και το μοναδικό τους τοπίο, τόσο η θρησκευτική αξία και το πλήθος βυζαντινών μονών και κειμηλίων κάθε είδους, όσο και η αναρριχητικές επιλογές που προσφέρουν, τα καθιστούν δημοφιλή προορισμό για ανθρώπους κάθε ηλικίας και γούστου. Μπορείτε να δείτε τις καλύτερες προσφορές διαμονής για την Καλαμπάκα. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε ακόμα περισσότερα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων.

Φωτογραφίες από την Μονή Μεγάλου Μετεώρου

Χάρτης για τα Μετέωρα

Καλαμπάκα, Νομός Τρικάλων

Φωτογραφίες από τις υπόλοιπες μονές Μετεώρων

Φωτογραφίες από τις υπόλοιπες μονές Μετεώρων