Η παραλία Εγκρεμνοί στη Λευκάδα πριν τον σεισμό του 2015

παραλία Εγκρεμνοί Λευκάδα Επτάνησα
παραλία Εγκρεμνοί Λευκάδα Επτάνησα

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές ζημιές που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη Λευκάδα τον Νοέμβριο του 2015 είχαμε και την μερική καταστροφή του φυσικού τοπίου και της παραλίας των Εγκρεμνών στη δυτική πλευρά του νησιού.

Όσοι είχατε την τύχη να επισκεφτείτε την παραλία Εγκρεμνοί στη Λευκάδα θα είχατε διαπιστώσει πως το όνομα της παραλίας δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς από πάνω της κρέμονται οι απότομες και πανύψηλες χωμάτινες ως επί των πλείστον πλαγιές. Σίγουρα θα θυμάστε το πόσο κοπιαστική ήταν η άνοδος από την παραλία προς το χώρο στάθμευσης καθώς έπρεπε να ανεβείτε τα εκατοντάδες σκαλιά του μικρού μονοπατιού που ένωνε την παραλία με το οδικό δίκτυο.

Παραλία Εγκρεμνοί Λευκάδα
Παραλία Εγκρεμνοί Λευκάδα

Φυσικά όλοι μας μπήκαμε στον “κόπο” να ανεβοκατεβούμε αυτό το μονοπάτι για να απολαύσουμε μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες παραλίες όχι μόνο της Λευκάδας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας (και όλοι γνωρίζουμε τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληροί μία Ελληνική παραλία για να μπει στην πρώτη δεκάδα!)

Παίρνοντας το μονοπάτι για την παραλία των Εγκρεμνών

Η κατάβαση λοιπόν για την παραλία Εγκρεμνοί αποτελούσε κομμάτι της εμπειρίας της επίσκεψης σε αυτή. Μόνο έτσι μπορούσες να καταλάβεις το ύψος και την απότομη κλίση των, σε αρκετά σημεία, δεντρόφυτων πλαγιών που κρέμονταν πάνω από την παραλία ενώ ο συνδυασμός του πράσινου των πλαγιών με το τιρκουάζ και το βαθύ μπλε των νερών των Εγκρεμνών ανέβαζε στα ύψη τη διάθεση σου για άμεση βουτιά μόλις πατουσες στη λευκή αμμουδιά.

Παραλία Εγκρεμνοί Λευκάδα
Παραλία Εγκρεμνοί Λευκάδα

Όλα αυτά βέβαια έχουν αλλάξει από τον Νοέμβριο του 2015 καθώς ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες κατολισθήσεις στις κάθετες σχεδόν πλαγιές πάνω από την παραλία με αποτέλεσμα τόνοι χώματος και βράχων να έχουν σκεπάσει μεγάλα μέρη της. Το μόνο ευχάριστο στην μεγάλη αυτή φυσική καταστροφή είναι πως λόγω εποχής δεν υπήρχαν παραθεριστές στη παραλία.

Αν γινόταν ο σεισμός το καλοκαίρι όταν και εκατοντάδες άνθρωποι απολαμβάνουν το μπάνιο τους στη παραλία των Εγκρεμνών, είναι πολύ πιθανό να είχαμε και ανθρώπινες απώλειες αφού όπως θα δείτε και στο βίντεο που τράβηξαν δύο ψαράδες την ώρα ακριβώς του σεισμού και των κατολισθήσεων, η σκόνη και το χώμα που προκλήθηκε απο αυτές είχε καλύψει την παραλία αλλά και τις πανύψηλες πλαγιές από πάνω της σχεδόν ολοσχερώς.

Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στη παραλία Εγκρεμνοί

Τα αποτελέσματα του σεισμού και των κατολισθήσεων στους Εγκρεμνούς

Στα βίντεο που ακολουθεί θα δείτε το μέγεθος των κατολισθήσεων και αρκετά από τα κομμάτια της παραλίας Εγκρεμνοί που έχουν καλυφθεί τελείως από τόνους χώματος. Θα δείτε ακόμα και το κατεστραμμένο μονοπάτι προς την παραλία.

Θα θέλαμε να ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση των τοπικών αρχών και ποια τα σχέδια τους σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προς το παρόν στη παραλία Εγκρεμνοί. Λογικά τα πρώτα πλάνα τους θα είναι μελέτες σχετικά με την επικινδυνότητα περαιτέρω κατολισθήσεων καθώς και πιθανών έργων που θα πρέπει να γίνουν στα σημεία που θα δημιουργηθεί και πάλι ζώνη πρόσβασης στη παραλία για το κοινό (αν δημιουργηθεί φυσικά). Μόλις έχουμε νεότερα σχετικά θα ενημερώσουμε το σχετικό άρθρο για την κατάσταση που βρίσκεται η παραλία Εγκρεμνοί.

Φωτογραφίες από τη παραλία Εγκρεμνοί στη Λευκάδα πριν το σεισμό του 2015

Πρόσβαση στη παραλία των Εκγρεμνών

Από τη πόλη της Λευκάδας(στο βορειότερο τμήμα του νησιού) η παραλία απέχει 40 χιλιόμετρα και θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα μέχρι να φτάσετε στο χώρο στάθμευσης. Μεγάλη προσοχή στη διαδρομή καθώς υπάρχουν σημεία με αρκετά κλειστές στροφές και απότομη κλίση. Θα προτείναμε να κάνετε και κάποια στάση σε μια από τις υπόλοιπες υπέροχες παραλίες της Λευκάδας που θα βρείτε στα δεξιά (δυτική Λευκάδα) της διαδρομή σας.

Τοποθεσία της παραλίας στο νησί της Λευκάδας

Παραλία Εγκρεμνοί, Λευκάδα

Φωτογραφίες από ανεμοστρόβιλο και καταιγίδα στο Πόρτο Κατσίκι

Παραλία Εγκρεμνοί Λευκάδα
Παραλία Εγκρεμνοί Λευκάδα


Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *