Σύντομο ιστορικό της γέφυρας

Τα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου έγιναν στις 12 Αυγούστου του 2004 μία μέρα δηλαδή πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Βέβαια η αρχική και επίσημα κατοχυρωμένη έμπνευση για την κατασκευή γέφυρας που να ενώνει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα από το Ρίο στο Αντίρριο ανήκει στον Χαρίλαο Τρικούπη (αυτό είναι το επίσημο όνομα της γέφυρας) που το 1889 έθεσε το ενώπιον του Ελληνικού κοινοβουλίου το ζήτημα γεφύρωσης του στενού. Πέρασε πάνω από ένας αιώνας τελικά και μέχρι το 1997 όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες κατασκευής της καλωδιωτής γέφυρας.

Περνώντας με το καραβάκι δίπλα στην γέφυρα Ρίου Αντίριου
Περνώντας με το καραβάκι δίπλα στην γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Η γέφυρα των ρεκόρ

Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου κατέχει παγκόσμια πρωτιά καθώς είναι η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων όπως αναφέρεται στο επίσημο website (δείτε πληροφορίες/χρήσιμα τηλέφωνα) με συνεχές κατάστρωμα 2.252 μέτρων. Επιπλέον παγκόσμιο ρεκόρ αποτελεί και ο συνδυασμός βάθος θεμελίων αλλά και διαμέτρου των πυλώνων της.

Συγκεκριμένα, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου διαθέτει θεμέλια σε βάθος μέχρι και 65 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ η διάμετρος των πυλώνων της είναι 90 μέτρα! Το συνολικό μήκος της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου είναι 2.880 μέτρα και στηρίζεται στους 4 εντυπωσιακούς, ιδιαίτερα όταν φωτίζονται το βράδυ, πυλώνες.

Φυσικά τεράστια προσοχή έχει δοθεί στο κομμάτι της ασφάλειας καθώς η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση ισχυρών σεισμών, ανέμων αλλά και πτώσης πάνω στους πυλώνες της δεξαμενόπλοιου 180.000 τόνων!  (λεπτομέρειες στην επίσημη ιστοσελίδα www.gefyra.gr)

γέφυρα ρίο αντίρριο Παναχαϊκό όρος
Η γέφυρα Ρίου Αντίρριου όπως φαίνεται από την Στερεά Ελλάδα

Εισιτήριο/κόστος διέλευσης στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Το εισιτήριο μονής διέλευσης της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου για τα αυτοκίνητα είναι 13.2€ ενώ για τις μηχανές μόλις 1.9€. Για το αντίτιμο που πρέπει να καταβάλουν φορτηγά και λεωφορεία επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα (δείτε πληροφορίες/χρήσιμα τηλέφωνα). Το αντίστοιχο κόστος με το καραβάκι που συνδέει το Ρίο με το Αντίρριο για αυτοκίνητο (δεν χρεώνονται οι επιβάτες) είναι 6.5€ (τόσο πληρώσαμε 2 άτομα τον Σεπτέμβριο του 2012) . Η διέλευση με το καράβι μπορεί να κοστίζει λιγότερο, μισή τιμή, αλλά θα σας “φάει” περίπου ένα μισάωρο.

Γεφυρα Ριο Αντίριο
Η γέφυρα Ρίο Αντίρριο όπως φαίνεται πετώντας πάνω από τη Στερεά Ελλάδα

Αν δεν βιάζεστε πάντως ίσως και να αξίζει τον κόπο καθώς από το καραβάκι θα έχετε τον χρόνο να απολαύσετε την καταπληκτική θέα προς την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και τις δύο αντικριστές στεριές. Πέρα από το κόστος μονής διέλευσης υπάρχει πακέτο δέκα διελεύσεων για μία βδομάδα ή ένα μήνα, κάρτα αλέ ρετούρ καθώς και χαμηλότερη τιμή για τους κατόχους e-pass. Οι πεζοί και οι ποδηλάτες δεν πληρώνουν αντίτιμο διέλευσης.

Απολαμβάνοντας τη θέα περνώντας δίπλα στην γέφυρα Ρίου Αντίρριου
Απολαμβάνοντας τη θέα περνώντας δίπλα στην γέφυρα Ρίου Αντίρριου

Επίσκεψη στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Μπορείτε να επισκεφτείτε την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και να θαυμάσετε και από κοντά το μέγεθος και την κατασκευαστική αρτιότητα ενός τόσο μεγάλου έργου. Χώρος στάθμευσης υπάρχει και στις δύο πλευρές της γέφυρας ενώ πολλές χρήσιμες πληροφορίες θα λάβετε με μία επίσκεψη στον εκθεσιακό κέντρο (από την πλευρά του Αντιρρίου) στο οποία θα βρείτε αίθουσα προβολής βίντεο σχετικά με την κατασκευή, τα εγκαίνια και όχι μόνο της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, χώρο πώλησης αναμνηστικών αντικειμένων, τμήμα εξυπηρέτησης πελατών και άλλα. Το εκθεσιακό κέντρο λειτουργεί τις καθημερινές  08:00 π.μ. με 21:00 μ.μ. και τις Κυριακές από 10:00 π.μ. ως 21:00 μ.μ. ενώ η είσοδος είναι δωρεάν.

Η γέφυρα Ρίου Αντίριου όπως φαίνεται απο το κάστρο της Ναυπάκτου.
Η γέφυρα Ρίου Αντίριου όπως φαίνεται απο το κάστρο της Ναυπάκτου.

Εννοείται πως βγαίνοντας από τον εκθεσιακό χώρο θα ανεβείτε τα σκαλιά που οδηγούν στο θεατήριο αλλά και το πεζοδρόμιο πάνω πλέον στη γέφυρα και δίπλα στον αυτοκινητόδρομο για να θαυμάσετε το ύψος και την θέα προς είτε το Ιόνιο είτε τον Κορινθιακό κόλπο και τις ακτές της Πελοποννήσου. Αν θέλετε να έχετε μία σχεδόν “αεροπλανική” ωστόσο θέα προς τη γέφυρα αξίζει να επισκεφτείτε την πανέμορφη Ναύπακτο και το κάστρο της. Η θέα από το κάστρο της Ναυπάκτου είναι υπέροχη, όπως και η παλιά πόλη φυσικά που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον πευκόφυτο λόφο με το γραφικό λιμανάκι της και τα παλιά παραδοσιακά σπίτια.

Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου όπως φαίνεται απο το κάστρο της Ναυπάκτου.
Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου όπως φαίνεται απο το κάστρο της Ναυπάκτου.

Πληροφορίες / Χρήσιμα τηλέφωνα

  • Επίσημο website: www.gefyra.gr
  • Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών : 26340 39010–11 (φαξ: 26340 39049)
  • Εισιτήρια/κόστος διέλευσης: www.gefyra.gr
  • σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος: 26340.39-010/011,
    υπάρχει και τηλ. εκτάκτου ανάγκης κοντά σε κάθε πυλώνα.
  • Όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σχετικά με τη γέφυρα στο www.gefyra.gr/contact
νυχτερινό πέρασμα με καραβάκι δίπλα στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου
νυχτερινό πέρασμα με καραβάκι δίπλα στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου

όλα τα στοιχεία και οι τιμές είναι από τον Σεπτέμβριο του 2012, το 2021 που ήταν και η πιο πρόσφατη μου διέλευση από τη γέφυρα, το κόστος με αυτοκίνητο αν θυμάμαι καλά ΄ήταν 15 ευρώ.

Φωτογραφίες από τη γέφυρα Ρίου Αντίρριου

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Χάρτης με τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Φωτογραφίες από την μεσαιωνική Ναύπακτο

Greece

Δείτε φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες από το γραφικό Γαλαξίδι



Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *