Η Βίτσα στο Κεντρικό Ζαγόρι

Βίτσα Ζαγοροχώρια Ζαγόρι Ήπειρος
Βίτσα Ζαγοροχώρια Ζαγόρι Ήπειρος

Η πανέμορφη Βίτσα είναι ένας ορεινός και παραδοσιακός οικισμός του κεντρικού Ζαγορίου με μακραίωνη ιστορία και λαμπρό όπως φαίνεται μέλλον μίας και οι άνθρωποι του χωριού ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον τόπο τους και την διατήρηση της πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής τους κληρονομιάς καθώς επίσης και για την διατήρηση του φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής.

Η Βίτσα απέχει 36 χλμ. από τα Ιωάννινα και θα φτάσετε εκεί ακολουθώντας την ΕΟ Ιωαννίνων Κοζάνης και στρίβοντας δεξιά στις Καρυές.

Η Βίτσα στα Ζαγοροχώρια
Ο οικισμός της Άνω Βίτσας στα Ζαγοροχώρια. φωτογραφία από την επίσκεψη μας το 2005

Μη χάσετε να επισκεφτείτε την πλατεία με τους τεράστιους πλατάνους στην “Κάτω Βίτσα”. Θα βρείτε το μικρό δρόμο εύκολα από το χώρο στάθμευσης που καλό θα ήταν να σταματήσετε για να απολαύσετε τη θέα στον Άνω Βίτσα, αρκετές από τις φωτογραφίες μου είναι από αυτό το σημείο. Απέναντι έχει και μια γνωστή ταβέρνα με όνομα που περιέχει ‘Κανέλα’ (δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα όμως).

Τμήμα της μεγάλης πλατείας με τα πλατάνια στη Κάτω Βίτσα!
Τμήμα της μεγάλης πλατείας με τα πλατάνια στη Κάτω Βίτσα! φωτογραφία από την επίσκεψη μας το 2021

Στην κάτω πλατεία λοιπόν θα βρείτε τραπεζοκαθίσματα και αναλόγως τον καιρό θα κάτσετε να πιείτε τον καφέ σας απολαμβάνοντας τη δροσιά και την σκιά των πλατάνων με θέα τον άνω οικισμό! Την πρώτη και τη δεύτερη φορά που περάσαμε από Βίτσα δεν ήξερα πως υπάρχει και κάτω οικισμός και πέρσι (2021) που είπαμε να περπατήσουμε και τον ανακαλύψαμε πραγματικά ενθουσιαστήκαμε και από το μέγεθος και την ομορφιά της.

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε καταπράσινη περιοχή και ανήκει στο κεντρικό Ζαγόρι. Καθώς πλησιάζετε στον οικισμό απολαύστε τη θέα στα πετρόχτιστα σπίτια που κρέμονται στη πλαγιά και διακρίνετε ανάμεσα τους τα νέα κτίσματα που ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που κυριαρχεία στα Ζαγοροχώρια.

Η Βίτσα στα Ζαγοροχώρια
Ο οικισμός της Άνω Βίτσας στα Ζαγοροχώρια. φωτογραφία από το 2021

Διαμονή στη Βίτσα

Δείτε τους διαθέσιμους ξενώνες για την διαμονή σας στη Βίτσα.

Φτάνοντας στη Βίτσα περιπλανηθείτε στα καλντερίμια της και δείτε από κοντά τον παλαιότερο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1554! Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του χωριού στη διεύθυνση www.vitsa.gr

Φωτογραφίες από τη Βίτσα

Χάρτης Βίτσας



Σχόλια

Μία απάντηση στο “Η Βίτσα στο Κεντρικό Ζαγόρι”

  1. Σκορδακη Ελενη Avatar
    Σκορδακη Ελενη

    Ένα διαμάντι για την ομορφιά του,τις παραδόσεις,τον πολιτισμό που υπάρχει στο αγαπημένο μου Ζαγόρι, πατρίδα των γονιών μου και λατρεία δική μου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *